U trendu

Prekinuta sednica Predsedništva BiH

Vanredna sednica Predsedništva BiH, zakazana zbog najavljenog podnošenja zahteva za reviziju presude Medjunarodnog suda pravde u Hagu u slučaju BiH protiv Srbije, prekinuta je, a predsedavajući Predsedništva Mladen Ivanić i bošnjački član tog tela Bakir Izetbegović zakazali su odvojene konferencije za novinare,  javila je regionalna televizija N1.

Vanrednu sednicu Predsedništva BiH zakazao je Ivanić. On je juče, posle razgovora sa državnim vrhom Srbije u Beogradu, najavio da će posle sednice poslati novo pismo Sudu u Hagu u kojem će u svojstvu predsedavajućeg Predsedništva BiH taj sud obavestiti da „iza revizije presude po tužbi protiv Srbije ne stoji Bosna i Hercegovina“.

U medjuvremenu bosanskohercegovački pravni tim najavio je da će danas u 15 sati Medjunarodnom sudu pravde u Hagu predati zahtev za reviziju presude.  

Zbog podnošenja zahteva za reviziju, na zahtev ruskog ambasadora u BiH, u Srajevu je za danas zakazana i Sednica saveta za implementaciju mira

BiH je 1993. godine podnela tužbu zbog genocida protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije Medjunarodnom sudu pravde u Hagu kao najvišoj sudskoj instanci UN.

Medjunarodni sud pravde je 26. februara 2007. presudio da Srbija ne može biti smatrana odgovornom za genocid počinjen u Srebrenici od strane snaga RS ali da je prekršila Konvenciju o genocidu time što nije učinila sve što je bilo u njenoj moći da spreči genocid, a potom nije kaznila niti predala počinioce Haškom tribunalu.

Rok za podnošenje zahteva za reviziju presude je 10 godina.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar