U trendu

Premijer Crne Gore: Opozvaćemo ambasadore jer su naneli štetu državi

Vlada će podržati odluku o povlačenju sedam ambasadora, kazao je premijer Zdravko Krivkapić za Radio televiziju Crne Gore u Briselu.

„Moram da budem iskren i neću da tajim nista od gradjana, to je nešto što će vlada da podrži, osnovni kriterijum je bio povlačenje nekarijernih diplomata i diplomata koji su svojim nekorektnim djelovanjem u posljednja tri meseca nanijeli štetu ne Zdravku Krivokapiću ili bilo kojoj političkoj strukturi nego Crnoj Gori“, kazao je on.

Mediji su ranije danas objavili da je ministar vanjskih poslova Djordje Radulović pokrenuo opoziv sedam crnogorskih ambasadora.

Radulović je odlučio da opozive ambasadora Crne Gore u Kini Darka Pajovića, ambasadora u Srbiji Tarzana Miloševića, ambasadorku u Ujedinjenim Arapskim Emiratima Dušanku Jeknić, ambasadora pri Svetoj stolici Miodraga Vlahovića, ambasadorku u Italiji Sanju Vlahović, ambasadora u Bosni i Hercegovini Obrada Miša Stanišića te ambasadorku u Njemačkoj Veru Kuliš.

Kako je rekao Krivokapić, diplomata mora prevashodno da zastupa državu ne neku partiju ili interesnu grupu.

„Cilj je da smanjimo broj političkih dipolmata, a povećamo broj karijernih“, kaže premijer Krivokapić.

Krivokapić kazao da „apsolutno razmišlja“ o ukidanju zabrane ulaska u Crnu Goru licima poput Matije Bećkovića i Vlada Georgieva.

„Pravo slobode kretanja je nešto što je čoveku dato od njegovog nastanka na Zemlji i ne postoji nijedan razlog niti mišljenje koje treba da bude prerpeka da čovek bude slobodan i dodje gde hoće“, rekao je Krivokapić novinarima u Briselu.

Kako je dodao, „posmatrati će sve ono što u ovom trenutku nije poznato“.

„Mi u ovom trenutku ne znamo ni ko je ni kako ni zbog čega donio takvu odluku, ako takva odluka uopšte postoji. Ja sam čak sklon ka tome da mi univerzalno napravimo princip da nikom ne možemo zabraniti ulazak u Crnu Goru ako taj neko nije terorista niti ne znam ja šta, jer vi znate da je bezbednost iznad svega, ali da li nečije mišljenje može da ugrozi bezbednost, ja to još nisam čuo“, kazao je Krivokapić novinarima u Briselu.

Advokatska kancelarija Tomanović nedavno je saopštila da je Georgievu Uprava policije Herceg Novi zabranila ulazak u Crnu Goru i to na period od 10 godina.

Bećković je prisustvovao sahrani mitropolita Amfilohija u Podgorici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.