U trendu

Premijer Grčke planira promene u vladi

Premijer Aleksis Cipras planira promene u vladi u cilju oživljavanja novih pregovora s kreditorima, preneli su danas mediji u Grčkoj.

Promene u vladi koje su za sutra najavljene, neće se odnositi na ministra finansija Euklida Cakalotosa, glavnog pregovarača s poveriocima kod kojih uživa poverenje.

Mediji spekulišu da bi Cipras dao ministarske funkcije bez portfelja, socijalistima iz Pasoka ili levičarkoj stranci Dimar, koja je oformljena posle raskola u vladajućoj Sirizi tokom dužničke krize 2010. godine.

Cipras planira formiranje Ministarstva za migracije, koji je do sada bio deo nadležnosti Ministarstva unutrašnjih poslova.

Premijer predvidja da smeni odredjene ministre iz Sirize koji su se žestoko protivili politici mera štednje koji je uslov kreditora za davanje finansijske pomoći.

Grčka je julA 2015, posle napetih pregovora s kreditorima, tokom kojih je bila na ivici finansijskog kraha i izlaska iz evrozone, dogovorila treći paket pomoći, vredan oko 86 milijardi evra, kojim je uslovljena da sprovede dodatne bolne mere štednje i reforme.

Grčka se oslanja na medjunarodnu pomoć od 2010. godine, pošto je bila suočena s bankrotom i potencijalno katastrofalnim izlaskom iz evrozone.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.