U trendu

Premijer Marković: U Prvom svetskom ratu Crna Gora se borila na strani pobednika, ali i nestala

Crnogorski premijer Duško Marković je danas ocenio da Crna Gora stogodišnjico potpisivanja primirja u Prvom svetskom ratu dočekuje „s pijetetom prema svim žrtvama, ali i kao datum nakon kojeg je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore“.

„Samo jedna zemlja (Crna Gora) koja se dosledno i hrabro borila na strani pobedničkih sila Antante i teško stradala u toj borbi, ostala je bez državnog imena i zadugo bez pomena u toj novoj Evropi. Zato je 11. novembar 1918. u crnogorskom pamćenju datum koji nosimo sa podeljenim osećanjima“, poručio je Marković u saopštenju.

Podsetio je da je „za dan velike istorijske pobede moderne Evrope… Crna Gora priložila oko 20 hiljada žrtava“.

„Datum je za pijetet prema svim tim žrtvama. Ali nažalost i datum nakon kojeg je sa svetske mape nestalo ime Crne Gore, datum koji nas podseća na tragičnu nepravdu koja nam je učinjena od strane sila pobednica Velikog rata“, ukazao je on.

Po njegovim rečima, istorijske činjenice ukazuju da se delom Crna Gora nije snašla u prelomnim godinama uoči i tokom Prvog svetskog rata.

„Desetkovana vojska u dva balkanska rata žrtvovana je na Mojkovcu zarad spasavanja srpske vojske u povlačenju; a potom – kakve li nepravde! – predata je u ruke srpskoj komandi. Sve je to olakšalo vojno sprovodjenje političke ideje saveznika o nestanku crnogorske države i njene dinastije“, napisao je Marković.

Crnogorski premijer je naveo da je način na koji je tadašnja Kraljevina Srbija realizovala tau ideju bio „nezakonit i nelegitiman, pokriven plaštom nelegalne ‘Podgoričke skupštine’ koja nije mogla donositi odluke o državno-pravnom statusu Crne Gore“.

Predsednik Vlade je rekao da je „skoro devet decenija trebalo Crnoj Gori da ispravi državnu i nacionalnu katastrofu koja je zadesila na kraju Prvog svetskog rata.“

„Danas u Parizu, sto godina kasnije, na onom istom mestu na kojem 1918. godine nije bilo mesta za crnogorskog suverena, niti za crnogorsku zastavu – i suštinski, i simbolički Crna Gora se vratila tamo gde i pripada“, naveo je premijer Crne Gore povodom stogodišnjice od primirja u Prvom svetskom ratu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar