Premijeri RS i Federacije BiH: MMF nas neće večno čekati

Premijerka Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas u Banjaluci da aranžman sa Medjunarodnim monetarnim fondom (MMF) nije prekinut, ali da se mora preispitati, ako BiH ne ispuni predvidjene obaveze.

Ona je navela da je MMF upozorio sve nivoe vlasti u BiH, da bi taj aranžman mogli da ugroze dodatni izdaci kao što je povećanje plata.

BiH nije donela novi Zakon o akcizama, koji bi izazvao poskupljenje goriva za 15 pfeninga po litru, a nije donela ni nekoliko zakona u vezi sa bankarskim sistemom i osiguranjem depozita, što su sve bili uslovi da MMF isplati BiH novu tranšu kredita od 76 miliona evra.

„Moj stav je da nema političke klime da se bavimo ovim pitanjem. Ne vidim poentu da ponovo pregovaramo ako će uslovi biti isti ili slični, a sigurno će biti. Imamo već jedan aranžman koji nismo u stanju da održimo, a znamo da će se neke obaveze prosto preslikati u nov aranžman“, rekla je Cvijanović novinarima posle sastanka s premijerom Federacije BiH Fadilom Novalićem.

Po njenim rečima, BiH godinama ne ispunjava ugovorne obaveze sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD), a to je i sastavni deo u Pismu o namerama i u aranžmanu sa MMF-om.

Premijerka RS smatra da bi to pitanje trebalo da rešava nova vlast BiH, koja će biti formirana posle opštih izbora u oktobru iduće, 2018. godine, jer bi tada „trebalo da postoji neka nova struktura ili ambijent“.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je tokom ranijih pregovora sa MMF-om u Vašingtonu rečeno da rok koji su im dali „nije večan“ i da postoje propozicije.

„Zbog složenosti i nastojanja EU da nekako pomognu BiH, rekli su da će nas tolerisati još neko vreme. Naravno, sve se odnosi na akcize“, istakao je Novalić.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike