U trendu

Premijeri: Saradnja BIH i Makedonije sve bolja, uskoro aviolinija

Premijer Makedonije Zoran Zaev i predsedavajući Saveta ministara BiH Denis Zvizdić saglasili su se danas u Sarajevu da izmedju te dve države nema otvorenih pitanja, da je saradnja bazirana na važnim regionalnim pitanjima, kao što su evrointegracije, i da se bilateralni odnosi razvijaju uzlaznom putanjom.

Ocenili su da složena etnička struktura njihovih zemalja nije prepreka, već prednost na putu ka članstvu u Evropskoj uniji, dodajući da je „jednakost u različitostima“ zapravo temelj EU.

Zvizdić i Zaev koji je u poseti BiH, najavili su posle sastanka još bolje i konkretnije dogovore, preneo je sarajevski portal Klix.ba.

„Prijatelji dolaze prijateljima i ovo smatramo najavom budućih poseta što će vrlo brzo rezultirati zajedničkom sednicom vlada“, kazao je Zvizdić.

Zvizdić je rekao da očekuje da će do kraja ove godine uspeti da uspostave direktnu avionsku liniju izmedju Sarajeva i Skoplja, piše Avaz.ba.

„Ukupna infrastrukturna povezanost Balkana je loša, a mi želimo da jačamo region u cilju jačanja odnosa“, rekao je predsedavajući Saveta ministara BiH.

Danas su potpisana dva sporazuma iz oblasti poljoprivrede i kulture, a Zvizdić je rekao da bi do kraja ove godine trebalo da budu potpisani i drugi, o ekonomskoj saradnji, turizmu, saobraćaju.

Zaev je rekao da su danas potpisali veoma značajan ugovor o saradnji u poljoprivredi koji omogućava zajednički nastup na drugim tržištima, kao i za fondove EU IPA, prenosi Klix.ba.

Zaev je najavio da će verovatno već najesen biti potpisani međudržavni sporazumi koji će olakšati putovanja, te i komunikaciju medju gradjanima Makedonije i BiH.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.