U trendu

Preminuo Relja Bašić, velikan jugoslovenske i hrvatske glume (video)

Veteran jugoslovenskog i hrvatskog pozorišta i filma najviše će ostati upamćen po ulozi gospodina Fulira u jednom od najboljih hrvatskih filmova ‘Tko pjeva zlo ne misli’ Kreše Golika…

Hrvatski glumački velikan Relja Bašić preminuo je sinoć u 87. godini života, javlja Večernji list. Glumac koji je odigrao 3766 predstava, snimio oko 137 što domaćih što inostranih filmova, potpisao 26 režija, osnovao i trideset godina vodio putujuće pozorište Teatar u gostima i ostao zapamćen kao gospodin Fulir iz “najzagrebačkijeg” domaćeg filma “Tko pjeva zlo ne misli”.

Poslednjih nekoliko godina proveo je gotovo u izolaciji u svom stanu jer je nakon četiri operacije i ugrađenog veštačkog kuka bio gotovo nepokretan, prenose mediji u Hrvatskoj.

– Fali mi kontakt s kazalištem. Živim na sto metara od Gavelle, HNK-a, Komedije i ZKM-a, a nemam pojma što se u njima događa. Ne poznajem te mlade glumce osim što ih vidim u lošim situacijama u tim beskrajno tužnim i razočaravajućim sapunicama koje su čisti bijeg glumca za honorarom – ispričao je za 24sata pre tri godine.

Bašić je rođen u Zagrebu 1930. godine. Njegova majka Eli Bašić je bila poznati hrvatski muzički pedagog i pijanistkinja.

Diplomirao je glumu u klasi Branka Gavele i do 1967. glumio u HNK. Od 1968. je bio samostalni umetnik te kao glumac i reditelj radio u Teatru ITD, Komediji, ZKM-u…

S kolegama je 1974. osnovao prvo hrvatsko putujuće privatno pozorište Teatar u gostima, u kojem kao umetnički direktor, glumac i reditelj ostaje sve do njegovog prestanka delovanja 2004. godine.

Na filmu je debitirao u ‘Koncertu’ Branka Belana 1954. godine.

Ostvario je nezaboravnu ulogu u ‘Rondu’ Zvonimira Berkovića i osvojio Zlatnu arenu za najboljeg glumca u Puli 1966. Ipak, uloga koja ga je obeležila bila je uloga gospodina Fulira.

Kao poliglot koji je govorio nekoliko svetskih jezika glumio je u brojnim koprodukcijama i inostranim filmovima. S legendarnim gitaristom Roling Stonsa Kejtom Ričardsom i njegovom suprugom snimio je film ‘Mihael Kolhas’, a glumio je i uz Ričarda Bartona, Marćela Mastrojanija, Roberta Mitčama…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.