U trendu

Preokret: Policija Crne Gore će ipak obezbeđivati litije

Uprava policije će u skladu sa Zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbeđivanjem litija uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora, saopštila je crnogorska policija.

Uprava policije je juče saopštila da policajci od danas neće obezbeđivati litije, koje se širom Crne Gore održavaju u znak protesta zbog Zakona o slobodi veroispovesti.

Oni su naveli da je odluka Uprave policije, doneta u sredu, rezultat sagledavanja prilika i ocena rukovodilaca centara bezbednosti jer Mitropolija crnogorsko-primorska i eparhije Srpske pravoslavne crkve nisu prijavljivale javna okupljanja u skladu sa zakonom.

„Takođe, kako je saopšteno da crkvene strukture ne mogu kontrolisati okupljanje građana, ali i na osnovu konkretnih saznanja koja smo dobijali sa terena, zaključak starešina je bio logičan i saopšteni stavovi su u duhu obaveza propisanih procedura“, kaže se u saopštenju.

Oni su naveli da su sigurnost države i bezbednost građana zajednički interes kao i ostvarivanje demokratskih prava svakog pojedinca.

„Ceneći navedene okolnosti, Uprava policije će u skladu sa zakonom i precizno definisanim procedurama nastaviti sa obezbeđivanjem litija, uz insistiranje na potpunom poštovanju jasnih obaveza i procedura i pojačanoj odgovornosti organizatora“, zaključuje se u saopštenju.

Litije se od Božića održavaju nedeljom i četvrtkom, prenose „Vijesti“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.