U trendu

Preopasno je kada se dobra susedska politika oceni kao glupa

Predsednik Slovenije Borut Pahor ocenio je danas da arbitražni sporazum izmedju Slovenije i Hrvatske nema bolju alternativu, a traženje novih puteva bi značilo povratak nesporazumu.

Predsednik je u poslanici povodom šeste godišnjice slovenačko-hrvatskog susreta u dvorcu Trakošćan ocenio da bi se sa poništenjem arbitraže pokrenuo „proces negativne spirale sa nepredvidivim i neželjenim posledicama ne samo za bilateralne odnose već i za mir i stabilnost u tom delu Evrope.“

„Nikada više se ne bih želeo vratiti u takvo raspoloženje javnosti u kojem je miroljubiva i dobrosusedska politika označena kao glupa,“ rekao je Pahor i dodao da je to bilo „preteško i preopasno“, jer su sporovi izmedju dve države na vrhuncu već počeli da ugrožavaju odnos između dve države.

On je podsetio na to da je Slovenija nakon dogovora o arbitraži svom snagom nastojala da Hrvatska što pre završi pristupne pregovore za ulazak i Evropsku uniju (EU) i da su dve zemlje zajedno ostvarile priču o tome kako se mogu mirnim putem rešavati teška pitanja.

Pahor je uveren da je Slovenija u poslednjim zapletima prihvatila sve mere, koje otklanjaju sumnje u pristrasnost i naglasio da će se svi koji veruju u mir i prijateljstvo ponovo potruditi za uspostavljanje i jačanje medjusobnog poverenja.

„To nikad nije lako, uvek je teško, ali je dobro i na kraju lepo,“ rekao je slovenački predsednik, dodavši da se poverenje nikada samo po sebi ne podrazumeva, ali za njega se treba iskreno zalagati.

„Sada je takvo vreme i takva potreba,“ rekao je još slovenački predsednik naglasivši „verujem u prijateljstvo, jer je to jedino što mi i naša deca u budućnosti zaslužujemo.“

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar