najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Preopasno je kada se dobra susedska politika oceni kao glupa

Predsednik Slovenije Borut Pahor ocenio je danas da arbitražni sporazum izmedju Slovenije i Hrvatske nema bolju alternativu, a traženje novih puteva bi značilo povratak nesporazumu.

Predsednik je u poslanici povodom šeste godišnjice slovenačko-hrvatskog susreta u dvorcu Trakošćan ocenio da bi se sa poništenjem arbitraže pokrenuo “proces negativne spirale sa nepredvidivim i neželjenim posledicama ne samo za bilateralne odnose već i za mir i stabilnost u tom delu Evrope.”

“Nikada više se ne bih želeo vratiti u takvo raspoloženje javnosti u kojem je miroljubiva i dobrosusedska politika označena kao glupa,” rekao je Pahor i dodao da je to bilo “preteško i preopasno”, jer su sporovi izmedju dve države na vrhuncu već počeli da ugrožavaju odnos između dve države.

On je podsetio na to da je Slovenija nakon dogovora o arbitraži svom snagom nastojala da Hrvatska što pre završi pristupne pregovore za ulazak i Evropsku uniju (EU) i da su dve zemlje zajedno ostvarile priču o tome kako se mogu mirnim putem rešavati teška pitanja.

Pahor je uveren da je Slovenija u poslednjim zapletima prihvatila sve mere, koje otklanjaju sumnje u pristrasnost i naglasio da će se svi koji veruju u mir i prijateljstvo ponovo potruditi za uspostavljanje i jačanje medjusobnog poverenja.

“To nikad nije lako, uvek je teško, ali je dobro i na kraju lepo,” rekao je slovenački predsednik, dodavši da se poverenje nikada samo po sebi ne podrazumeva, ali za njega se treba iskreno zalagati.

“Sada je takvo vreme i takva potreba,” rekao je još slovenački predsednik naglasivši “verujem u prijateljstvo, jer je to jedino što mi i naša deca u budućnosti zaslužujemo.”

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike