U trendu

Presuda Karadžiću nije presuda Republici Srpskoj

Bivši predsednik Republike Srpske Dragan Čavić izjavio je da je presuda Radovanu Karadžiću individualna i da ne znači presudu Republici Srpskoj niti pretnju njenoj ustavnoj poziciji.

„Ne treba očekivati da RS ovom presudom može imati bilo kakve institucionalne posledice. Vrlo staloženo treba reagovati na sve provokacije koje će uslediti, jer će presuda sigurno izazvati nezadovoljstvo medju Bošnjacima“, rekao je Čavić za banjalučku ATV.

On je rekao da je smatrao da će presuda biti veća, odnosno da će Karadžić biti osudjen na doživotnu robiju.

Čavić je kazao da je sporan deo presude Karadžiću za genocid u Srebrenici, jer je ona zasnovana na „kratkom šifrovanom razgovoru“ Karadžića sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem.

Dragomir Keserović, penzionisani general Vojske Republike Srpske i svedok Karadžićeve odbrane, izjavio je da presuda od 40 godina prvom predsedniku RS Radovanu Karadžiću na prvi pogled izgleda previsoka, ali da je jako bitno da on nije optužen za genocid u sedam opština u BiH.

Keserović je ocenio da je zanimljiv detalj da je Karadžić osudjen za genocid u Srebrenici na osnovu „jednog kratkog telefonskog razgovora“ sa civilnim poverenikom za Srebrenicu Miroslavom Deronjićem, što, kako je kazao, ostavlja mogućnost Karadžićevoj odbrani da u žalbenom postupku osporava taj detalj.

Advokat Krstan Simić izjavio je da je ohrabrujuće to što Karadžić nije osudjen na doživotnu robiju, ističući da je ova presuda, kao i sve ostale koje se odnose na ratne zločina, treba da bude opomena svima u BiH da se ratne strahote na ovom području nikada ne ponove.

Simić je kazao da je zadovoljan delom presudom kojom je Karadžić oslobodjen za genocid u sedam opština u BiH, ali da je iznenadjen da je presudjen za genocide u Srebrenici po direktnoj, a ne komandnoj odgovornosti.

Sudsko veće Haškog tribunala danas je osudilo Karadžića na 40 godina zatvora po 11 tačaka optužnice, medju kojima i za genocid u Srebrenici.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.