U trendu

Prihvatni centri u Makedoniji se pune povratnicima

Prihvatni centri u Makedoniji se pune izbeglicama iz Avganistana koje druge zemlje vraćaju nakon uvodjenja strožijih mera kontrole, prenose danas makedonski mediji.

Kako navodi portal MKD (mkd.md), uvodjenje kvota za azilante i tranzit u nekim zemljama „balkanske rute“ pokazuje prve rezultate, pa se sada u centru u Tabanovcima nalazi 700 izbeglica iz Avganistana koji su vraćeni sa hrvatske granice.

Prema nekim informacijama, dodaje portal, još 300 Avganistanaca je na putu za prihvatni centar Tabanovce, koji se nalazi na granici sa Srbijom. Iz Slovenije dolaze informacije da je ta zemlja, saglasno sa dogovorenim kvotama, počela da vraća i izbeglice iz Sirije, navodi MKD i dodaje de je deo od njih već u Tabanovcima.

Istovremeno se na granici sa Grčkom propusna moć smanjuje proporcionalno sa smanjivanjem prijema izbeglica na slovenačkoj i hrvatskoj granici.

Informacija da ne mogu da predju granicu izazvala je nervozu medju avganistanskim izbeglicama koji su juče, u velikim grupama, pokušavale da preskoče ogradu i nastave put ka zemljama Evropske unije. Makedonska policija ih je čim preskoče ogradu hvatala i vraćala u Grčku.

Grčka policija je sa improvizovanog prelaza kod kote 59 na makedonsko-grčkoj granici, sinoć autobusima odvezla sve izbeglice iz Avganistana u Atinu, gde se nalazi veliki izbeglički kamp. Prelaz na koti 59 je od jutros, kako prenose mediji, prazan, a transport je dozvoljen samo izbeglicama iz Sirije i Iraka.

Makedonija, prema dogovoru sa zemljama duž „balkanske rute“ (Srbijom, Hrvatskom, Slovenijom i Austrijom) propušta samo onoliko izbeglica koliko se propušta na granicama tih zemalja.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.