U trendu

Pripadnik OSE izazvao 'topovski udar' u tunelu Salakovac

Službenik Obaveštajno-sigurnosne agencije (OSA) BiH Zlatko Humo priznao je da je bacio napravu u tunelu Salakovac kod Mostara koja je izazvala „topovski udar“ ispred automobila u kojem se nalazio komandant Oružanih snaga BiH Anto Jeleč, objavio je danas sarajevski Dnevni avaz.

Humo je bio saputnik u vozilu „opel astra“, automobila koji se preksinoć u trenutku eksplozije i dimne zavese jedini nalazio u tunelu Salakovac, na putu Sarajevo – Mostar, a sarajevski mediji navode da on nije znao da se iza njega nalazi Jelečov automobil kada je bacio napravu.

U automobilu su se pored Huma nalazile još dve osobe i sve njih je saslušala mostarska policija.

Dnevni avaz je naveo da su oni priznali da su počinili ovo delo, a da je Zlatko Humo priznao da je on bacio napravu.

Zlatko Humo je sin Esada Huma, bivšeg ministra privrede iz Stranke za BiH u Vladi Hercegovačko-neretvanskog kantona (HNK), ratnog mostarskog komandanta i nekadašnjeg šefa AID-a (ratna bošnjačka obaveštajna služba) za Hercegovinu.

U tunelu Salakovac, nedaleko od Mostara, u petak oko 17.30 sati došlo je do detonacije ispred vozila u kojem je bio načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Anto Jeleč, a u tom incidentu nije bilo povrijeđenih niti materijalne štete.

Tužilaštvo je taj incident okarakterisalo kao delo izazivanja opšte opasnosti i odbacilo sumnju da je reč o terorizmu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.