U trendu

Problem za otvaranje poglavlja sa EU je Kosovo

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić je u opširnom intervjuu slovenačkom listu Dnevnik izneo svoje i stavove Srbije o važnim političkim i ekonomskim pitanjima.

„Mislim da je problem za otvaranje prvih poglavlja u pregovorima sa Evropskom unijom (EU) Kosovo i Metohija“, uveren je srpski predsednik i objašnjava „neko vreme su nam to otvoreno govorili, sada su tu priču donekle potisnuli u stranu“.

Deo razgovora je bio posvećen i odnosima sa susedima.

Nikolić je rekao da „ako hrvatska vlast nije sposobna da obezbedi dvojezične natpise u centrima u kojima je prema ustavu dovoljno Srba ili stanovnika druge nacionalnosti da ispunjavaju taj uslov, to je znak da je nacionalizam u Hrvatskoj još „dominantna opcija“.

Govoreći o odnosima sa Slovenijom, predsednik Srbije kaže da se „naši odnosi sa Slovenijom ne mogu pokvariti, ali bi Slovenija morala imati u mislima da ne treba prednjačiti tamo gde zna da Srbiju boli“.

„Nas boli stav prema Kosovu i Metohiji. Znate da nas to boli. Rana zaraste, a onda je neko svaki put ogrebe“, rekao je Nikolić, koji je juče završio dvodnevnu posetu Sloveniji.

Govoreći o ekonomskim pitanjima, srpski predsednik se pita „šta da prodamo EU? Od poljoprivrede do visoke informacijske tehnologije – šta možemo ponuditi EU što još nije napravila jeftinije nego što može Srbija?“.

„Tradicionalno tržište Srbije je dakle na Istoku“,  smatra Nikolić, navodi se u prilogu „Objektiv“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar