U trendu

Prodaja glasova za izbore u BiH i na Internetu!

Među stotinama oglasa na portalu za kupovinu i prodaju u Bosni i Hercegovini nalaze se i oni kojima se trguje glasovima za predstojeće lokalne izbore.

Osoba, čiji je identitet poznat redakciji Al Jazeira, svoj glas prodaje za 50 maraka, odnosno 25 evra. Ukoliko glasa cela porodica, kaže, cena može biti i niža.

Prema rečima te osobe, u ponudi je najmanje osam glasova, a u slučaju da se svih osam proda u paketu, cena je niža – 40 maraka, odnos 20 evra po glasu.

Inače, cene glasova su veoma različite i kreću se između pet, do 50, pa i 100 evra.

„Nemam razloga da ne glasam, ja sam neopredeljen politički, meni je to sve isto. I što ne bi sad glasao ako meni neko da nešto za to?“, poručio je sagovornik Al Jazeere koji prodaje glasove putem Internet oglašavanja.

Sagovornik tog medija kaže da nema ideju kako da dokaže da je svoj glas dao onome ko je za to platio, no objašnjava da su mu sve opcije otvorene.

U Koaliciji „Pod lupom“ bele takve nepravilnosti u predizbornom procesu.

Apelovali su na Centralnu izbornu komisiju i istražne organe da sankcionišu počinioce, ali se nije dogodilo ništa.

Vehid Šehić iz te koalicije ocenio je da je reč o neodgovornosti, kako je rekao, apsolutno svih, pa i građana.

“ Ne prijavljujemo i ono što vidimo, a predstavlja sumnju u krivične radnje. Institucije ne rade svoj posao. Mnoge institucije čekaju da im donesete sve zdravo za gotovo što se narodski kaže. I kad živite u tako neodgovornom društvu onda je teško očekivati promene“, naveo je.

U CIK-u BiH kažu da u ovom trenutku neće davati izjave za medije, da će sve prigovore razmotriti na sednicama.

Izveštaj Koalicije pod lupom su dobili, no većina prigovora je, kažu, neosnovana, jer ne sadrži dokaze, Al džazira.

Ukoliko ih nađu, pokrenuće postupak ili prijaviti istražnim organima.

S druge strane, od početka kampanje za oktobarske izbore, Tužilaštvo BiH nije primilo niti jednu prijavu o nepravilnostima.

Tužilaštvo i prodaju glasova istraživalo je 2010.

Na spisku osumnjičenih bilo je nekoliko desetina osoba, među njima najviše članova i simpatizera Narodne stranke Radom za boljitak, osumnjičenih da su glasove za ovu stranku plaćali po pedeset evra.

Utvrđeno je da su jedni novac dobijali odmah, drugi naknadno, iz federalnog budžeta namenjenog poljoprivredi.

Tako je, podseća ovaj medij, Nenad Komšić iz Kiseljaka dobio podsticaj za razvoj pčelarstva, iako se nikada nije bavio pčelarstvom.

„Ja uzgoj pčela nemam, to je bio lažni poticaj“, kazao je on.

Zbog kupovine glasova i pritiska na glasače državni Sud je 2013. osudio dve osobe – jednu uslovno, druga je zatvorsku kaznu od pola godine zamenila novčanom.

Reč je o osobi kojoj je stranka osigurala kompenzacijski mandat u Parlamentu Federacije. Čelnici stranaka zbog istog krivičnog dela nisu sankcionirani.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar