U trendu

Prodata jedna od najpoznatijih regionalnih kompanija

LJUBLJANA – Kralj Kosmodiska i jedan od najbogatijih Slovenaca, Sandi Češko, prodao je svoj udeo u firmi Studio Moderna Holdings (SM).

On će se ubuduće, kako piše slovenački portal Finance.si, “baviti samo krevetima i vazdušnim sedištima”.

Kupci Češkove polovine firme, kao i njena cena, poslovna su tajna.

O promeni vlasnicke strukture u slovenačkoj kompaniji poznatoj po Top Shopu, Dormeu, Kosmodisku, Walkmaxxu, Delimanu i sličnim proizvodima govorilo se još prošle godine, a pre dve godine Češko je sa svojom partnerkom Livijom Dolanc izašao iz Upravnog odbora.

Kompletna vlasnička struktura kompanije nije javno dostupna, ali Češkov udeo bio je 55 posto, a njegova se vrednost procenjivala na otprilike 450 miliona evra.

Suvlasnici su, iako je nepoznato u kojem postotku, fondovi Insight Venture Partners, Templeton Emerging Markets, General Atlantic i JH Partners, piše Novac.hr.

Prošle godine, kako prenosi Biznis info, nagađalo se i o prodaji SM-a najvećem južnokorejskom multimedijskom distributeru CJ ENM, ali ta je kompanija odustala od akvizicije zbog, kako su preneli slovenački mediji, “uslova preuzimanja”.

SM je, inače, osnovan sada već davne 1992, registrovan je u Holandiji i na Kipru, a posluje u 20 zemalja.

Danas je Studio Moderna vodeća višekanalna e-trgovinska i potrošačka platforma u centralnoj i istočnoj Evropi (CEE), Rusiji i Kazahstanu.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.