U trendu

Proširenje EU treba da ostane prioritet

Predsednik Evropskog saveta Donald Tusk izjavio je danas u Zagrebu da proširenje Evropske unije treba da ostane prioritet.

„Saglasili smo se da proširenje, uprkos trenutno preovladavajućem osećaju neke vrste zasićenja, treba da ostane snažan prioritet za EU“, rekao je Tusk novinarima posle sastanka s predsednicom Hrvatske Kolindom Grabar-Kitarović.

Tusk je pozdravio izjavu hrvatske predsednice koja je rekla da Hrvatska želi članstvo svih država jugoistočne Evrope u EU i NATO, ako to i one žele.

Grabar-Kitarović je ponovila da će im Hrvatska pomagati na tom putu, ali da sve zemlje moraju da ispune kriterijuma za ulazak.

Što se tiče arbitraže o granici sa Slovenijom, hrvatska predsednica je rekla da je Tuska izvestila o stavu Hrvatske da je arbitražni postupak nepovratno kontaminiran.

„Mi želimo da rešimo pitanje granice i učinićemo sve da ostanemo pozitivni primer saradnje država koje imaju otvoreno pitanje, ali da to otvoreno pitanje ne postane definicija njihovih međusobnih odnosa“, rekla je Grabar-Kitarović.

Ona je dodala da očekuje da EU ostane neutralna prema tom sporu Hrvatske i Slovenije, jer je to bilateralno pitanje tih država.

Donald Tusk je rekao da EU ohrabruje te dve zemlje da nađu konsenzus i dodao da „svaki postupak moraju da prihvate obe strane“.

Jedna od tema susreta bila je i izbeglička kriza, a hrvatska predsednica je poručila da Hrvatska mora da bude spremna na sve opcije i da se može očekivati da veći broj izbeglica krene prema Hrvatskoj.

„Moramo iskazati solidarnost, a moramo isto tako u ovoj situaciji kada je reč o EU, iznaći način i kako više da pomognemo Srbiji i Makedoniji koje u ovom trenutku zbrinjavaju, barem privremeno, veliki broj izbeglica“, naglasila je Grabar-Kitarović.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.