Protest bugarskih socijalista, traže vanredne izbore

SOFIJA – Desetine hiljada pristalica opozicione Bugarske socijalističke partije (BSP) okupilo se danas kako bi protestovali protiv siromaštva i korupcije, zahtevajući raspisivanje vanrednih izbora, javlja Rojters.

Bugarska agencija BTA navodi, pozivajući se na podatke BSP, da se više od 70.000 pristalica te stranke i članova partije okupilo na vrhu Buzludža kako bi prisustvovali obeležavanju 127-ogodišnjice organizovanog socijalističkog pokreta u Bugarskoj.

Socijalisti optužuju vladu premijera Bojka Borisova za ravnodušnost zbog produbljivanja siromaštva, kao i da nije uspela da iza rešetaka stavi korumpirane zvaničnike, od kako je preuzela dužnost u maju prošle godine.

„Vreme je ne samo da se kaže ‘ostavka’, već da se radi za vanredne izbore. Uveren sam da će BSP dobiti ove izbore“, rekao je bivši bugarski premijer i nekadašsnji lider socijalista, a sadašnji predsednik Partije evropskih socijalista, Sergej Stanišev obraćajući se pristalicama, koje su mahale zastavama crvene boje i zastavama Bugarske.

Predsednica BSP Kornelija Ninova rekla je da narod Bugarske mora da vrati svoju državu, suverenitet i dostojanstvo.

Ninova je rekla da socijalisti imaju hrabre ideje, ne mogu biti podmićeni i spremni su da idu do kraja puta.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike