U trendu

Protest protiv promena imena Makedonije u Štipu

ŠTIP – Oko 2.000 ljudi okupilo se juče u Štipu na protestu protiv sporazuma Skoplja i Atine o promeni imena Makedonije koji je organizovala opoziciona partija VMRO-DPMNE.

„Oni iskorišćavaju snažnu volju makedonskog naroda da postigne evropske standarde, istinski prosperitet, stabilnost i bezbedost, da proguraju agendu koja je protiv naših državnih i nacionalnih interesa“, rekao je lider VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski, prenosi Rojters.

Istovremeno, više hiljada Makedonaca izašlo je juče i na ulice Skoplja u znak podrške opciji „za“ sporazum sa Grčkom o promeni imena makedonske države u Severna Makedonija, prethodno je javio AP.

Građanima se obratio i premijer Zoran Zaev, koji ih je pozvao da 30. septembra izađu na referendum o promeni imena zemlje i poručio da je 30. septembar „dan za pisanje istorije, za evropsku Makedoniju“.

Zaev je istakao da je 30. septembar „dan izbora, dan akcije, a ne dan za ostanak kod kuće“, prenela je MIA.

Predsednik makedonskog parlamenta Talat Džaferi rekao je na skupu da bi svi trebalo da izađu na referendum i budućim generacijama daju zemlju koja nema problem sa istorijom, geografijom, „otadžbinu koja je zajednička i ravnopravna za sve“.

Makedonski građani izjasniće se 30. septembra da li podržavaju ili ne sporazum Atine i Skoplja o promeni imena makedonske države u Republika Severna Makedonija, što bi moglo da otvori put članstvu Makedonije u NATO i EU.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike