Protest u Sarajevu zbog dolaska Vučića

Predstavnici dve nevladine organizacije, Bošnjačkog i Antidejton pokreta, Sejfudin Tokić i Nihad Aličković, predali su danas zahtev ambasadoru Srbije u BiH Stanimiru Vukićeviću da premijer Srbije Aleksandar Vučić u subotu ne ide u Banjaluku na proslavu Dana Republike Srpske, jer je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim 9. januar kao Dan RS.

Ispred zgrade ambasade Srbije u Sarajevu okupilo se nekoliko aktivista tih organizacija i postavljen je transparent na kojem je ispisano “Vučiću, kakav je pogled sa Jevrejskog groblja?!”.

U zahtevu je navedeno da Vučić treba da otkaže dolazak na proslavu Dana Republike Srpske zbog, kako se naglašava, nepoštovanja institucija BiH, kršenja medjunarodnog prava i činjenice da je proglašenje Republike srpskog naroda u BiH 9. januara 1992. godine “bio uvod u zločine i genocide”.

Kapija ambasade Srbije je ostala zatvorena. Iz ambasade Srbije nisu reagovali na protest, ali su, kako prenose sarajevski mediji, primili pismo organizatora.

(Beta)

Jedan komentar

  • Korak do Sna

    Šta Ima Bošnjaci da se ljute. Šta bi bilo da se Ustavom Srbije zabrani Bajram ili Ramazan. R. Srpska je maltene Republika, a i da nije, Srbi imaju sva legetimna prava da slave dan RS kad god hoće. I mi se bunimo što HRVATSKA slavi Zločinačku Oluju, pa ni EU, ni Amerika ne podižu glas protiv toga. Mislim, niko nema pravo da nekome određuje šta će da slavi. A Ustavni sud je politizovan od EU i radi kako mu oni kažu. Oni bi da unište R. SRPSKu da bi Bosnom vladali muslimani, a što je jasno i muslimanima da ne može od toga ništa da bude. Srbija je garant Dejtonskog sporazuma i po Dejtonu ima pravo da štiti RS i da ide na njihove proslave kad god bude potrebno!!!

Ostavite komentar