najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Protesti opozicije anticrnogorski, anti-NATO i antidemokratski

Crnogorski premijer Milo Đukanović okarakterisao je danas proteste opozicionog Demokratskog fronta (DF) kao “anti-crnogorske, anti-NATO i anti-demokratske” i ocenio da je njihov cilj da se “mimo demokratskih pravila, vaninstitucionalno” promeni vlast u Crnoj Gori.

Đukanović je u intervjuu Radiju Crne Gore kazao da je  podrška protestima došla “samo sa jedne adrese” iz Beograda “i to ne zvanične”, što je potvrda dobrih odnosa sa Srbijom.

Naveo je da je proteste podržala Demokratska stranka Srbije (DSS) Vojislava Koštunice koji je “pokušao da osujeti” crnogosrki put osamostaljenja, zbog čega Đukanovć zaključuje da se organizator protesta “oslanja na anticrnogorske strukture u okruženju”.

Ocenu o “anti-NATO protestima” Đukanović je ilustrovao podrškom koju je govorom u nedelju uveče organizatorima dao mitropolit Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori Amfilohije, koji je i tom prilikom izrazio negativan stav prema EU i NATO integraciji. 

Crnogorski premijer smatra da to što su protesti mirni “ne znači i da su demokratski” i ocenjuje da se “dogodilo nekoliko kršenja” ustava i zakona s ciljem da se vlast isprovocira na reakciju, a organizator sebe dovede u poziciju žrtve. 

U tom smislu podsetio je da je opozicija u Podgorici prošetala užim centrom grada i pored toga što je okupljanje dozvoljeno isključivo ispred skupštine, te da su u ponedeljak održane protestne šetnje u nekoliko gradova i pored zabrane policije. 

“Vlast postupa ispravno i ne naseda na provokacije”, kazao je Đukanović i ocenio da je time što je dozvolila višednednevna okupljanja ispred parlamenta vlast pokazala “demokratski kapacitet”. 

Zahteve za ostavku vlade i formiranje prelazne okarakterisao je kao ultimatum nekoga ko “ima 6 do10 procenata podrške”, na šta vlast neće pristati. 

Proteste  Fronta je nazvao neodgovornim i ocenio da je izraz “nemoći opozicije u Crnoj Gori da dođe na vlast”, ali i o tome da se opozicija, “a posebno DF osećaju nemoćnim i u odnosu na prestojeće izbore”. 

Redovni parlamentarni izbori trebalo bi da se održe na proleće naredne godine.

(Beta)

2 komentara
  1. Husnija

    Polako, dospodine Đukanoviću, polako, ohladi se malo, broj do deset pa će ti biti lakše. Demonstracije protiv vlasti ne znače da su uperene proviv naroda, odnosno, kako vi kažete: anticrnogorski. Drugo, demonstracije protiv NATO alijanse znače demonstracije u korist nezavisnosti, da se ne gubi nezavisnost. Vi ste bili pobornik nezavisnosti, pa se odvajali iz Srbije, a sada ste najveći pobornik toga da Crna Gora ponovo izgubi nezavisnost, O TEMPORA O MORES, u kakvo vreme živimo. I na kraju, samo da vas podsetim, vi ste sami došli na vlast protivpravnim putem, “uličnom demokracijom”. Nemoj da vam bude žega ako na isti način i izgubite vlast. Ko drugom kopa jama, ponekad i sam pada u nju.

  2. neregistrovan

    Da su ga hvalili, bilo bi i crnogorski i demokratski, a bogami i u duhu NATO, a ovako…

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike