U trendu

Protiv bivšeg predsednika Rumunije podignuta optužnica zbog uloge u antikomunističkom prevratu

Rumunski tužilac danas je podigao optužnicuu protiv bivšeg predsednika zemlje Jona Ilijeskua za zločin protiv čovečnosti, zbog njegove uloge u krvavom antikomunističkom prevratu 1989. 

Ilijesku (88) je danas došao u kancelariju rumunskog glavnog tužioca gde mu je pročitana optužnica koju nije komentarisao, prenosi Asošiejted pres.

On je bio jedan od tri osnivača Fronta nacionalnog spasa, koji je preuzeo vlast tokom prevrata kojim je dugogodišnji komunistički lider Nikolae Čaušesku zbačen s vlasti 22. decembra 1989. i pogubljen tri dana kasnije.

Tužilac je danas naveo da Ilijesku, koji je stekao kontrolu nad vojskom tokom te pobune, nije sprečio „brojne situacije“ u kojima su ljudi nepotrebno ubijeni.

Predsednik Rumunije Klaus Johanis usvojio je prošle nedelje zahtev za procesuiranjem Ilijeskua, bivšeg rumunskog premijera Petre Romana i bivšeg zamenika premijera Gelua Vojkana Vojkuleskua.

U protestima koji su doveli do zbacivanja Čaušeskua i sukobima koji su usledili, poginule su 1.104 osobe, od kojih većina nakon što je Ilijeskuov Front nacionalnog spasa preuzeo vlast.

Ilijesku je nedavno branio svoju ulogu u prevratu, a nastojanja da bude procesuiran nazvao je „farsom koja vredja žrtvovanje i sećanje na one koji su se borili za slobodu i demokratiju“.

Istraga o dogadjajima iz vremena rumunske revolucije nekoliko puta je prekidana i ponovo otvarana. Za smrtne ishode tokom prevrata osudjena su samo dva generala, a i danas postoje sumnje da li se radilo o narodnoj revoluciji ili o vojnom udaru.

Ilijesku, nekadašnji komunistički funkcioner i predsednik prelazne vlade po zbacivanju Čaušeskua, biran je tri puta za predsednika Rumunije po uvodjenju demokratije.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike