U trendu

Provera Handkeovog državljanstva nije završena

BEČ – Provera državljanstva dobitnika Nobelove nagrade za mir Petera Handkea od strane nadležne službe vlade austrijske pokrajine Koruška traje duže nego što se očekivalo.

„Još nisu zaključeni svi koraci istrage od strane pokrajinske direkcije“, navedeno je u saopštenju.

Pokrajina Koruška proverava da li je Handke, prijemom pasoša bivše SR Jugoslavije, koji mu je uručen 1999. godine u Ambasadi u Beču, izgubio austrijsko državljanstvo.

Naime, austrijski zakon o državljanstvu jasno kaže da svako ko uzme drugo državljanstvo gubi austrijsko, izuzev ako ne dobije odobrenje nadležnih vlasti.

Koruške vlasti ukazuju da za sada nije jasno koliko će dugo trajati provera Handkeovog državljanstva.

U saopštenju se navodi da postoji pismeno izjašnjavanje Handkea o pasošu SR Jugoslavije.

On je u pismu koruškim vlastima naveo da je pasoš koji je dobio 1999. u Beču samo bio uručen sa ciljem olakšavanja putovanja sa svrhom istraživanja u SRJ.

„Nijednog trenutka nije bilo naznaka da je uručenje pasoša bilo povezano s dobijanje jugoslovenskog državljanstva, niti sam ikada preduzeo aktivne korake ka tome“, poručio je Handke.

Predsednik pokrajine Koruška Peter Kajzer istakao je da ne sumnja da je Handke austrijski državljanin.

Međutim, ukazuje da je, pošto svi građani uživaju ista prava i imaju iste obaveze, pokrenuo istragu.

„U skladu sa svojom odgovornošću i ne uzimajući u obzir moje lično mišljenje o fotografijama Handkea s jugoslovenskim pasošem, pokrajinskoj direkciji sam, kako to zakon nalaže, naložio da istraži činjenično stanje, što je odmah usledilo“, naglasio je Kajzer.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.