U trendu

Prva optužnica zbog nasilja tokom upada u Sobranje Makedonije

Makedonsko državno tužilaštvo podnelo je danas optužnicu za nasilje protiv jednog Skopljanca koji je napao funcionerku Socijademokratskg saveza Makedonije (SDSM) Radmilu Šekerinsku tokom upada demonstranata u parlament 27. aprila.

Kako se navodi, za to krivično delo predvidjena je kazna zatvora od tri do 10 godina.

Skopljanca Panča Angelova (65), koji se na snimcima od 27. aprila vidi kako za kosu vuče Šekerinsku koja je tada bila poslanica, tužilaštvo tereti za „grubo nasilje tokom dogadjaja u Sobranju“, navodeći da je Šekerinska „dobila tešku telesnu povredu“.

Tužilaštvo je do sada učesnike nasiija u Sobranju gonilo za najlakša krivična dela – učestvovanje u grupnom sprečavanju službenog lica u obavljanju dužnosti, odnosno krivičnon delu. Po takvim optužnicama skopski sud je 23. maja uslovno osudio devetoro.

Tokom nasilnog upada pristalica VMRO DPMNE u Sobranje Makedonije 27. aprila, pošto je parlamentarna većina okupljena oko SDSM izabrala Talata Džaferija za predsednika parlamenta, povređeno je više poslanika parlamentarne većine, među kojima i lideri Alijanse za Albance Zijadin Sela i SDSM Zoran Zaev, i nekoliko novinara.

Makedonski pravnici, među kojima i bivši tužioci, kritikovali su državno tužilaštvo zbog toga što osumnjičene za upad u parlament tereti za najlakše krivično delo, izrazivši sumnju da time pokušava da se prikrije istina i da se zaštite organizatori i nalogodavci.

Helsinški odbor za ljudska prava u Makedoniji je ustanovio postojanje 28 krivičnih dela pri upadu u Sobranje, medju kojima pokušaj ubistva, veleizdaja i terorizam.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.