U trendu

Prvi arapski grad koji je zabranjen za građane BiH (video)

Bosna i Hercegovina dobila je svoj prvi arapski grad. Reč je o Sarajevo Resortu Osenik u kom su vlasnici svih kuća Arapi, a tokom letnih meseci ulaz građanima BiH je zabranjen.

To je prvo naselje zatvorenog tipa u zemlji ograđeno visokom ogradom i zaštićeno privatnim obezbeđenjem. Trenutno je u njemu 160 kuća sa velikim brojem popratnih sadržaja, prenose tamošnji mediji.

Gradić je sada pust i svima koji se ranije najave dopušten je obilazak, ali tokom leta, kada dođu Arapi, smeju da uđu samo vlasnici kuća, konobari, spremačice, osiguranje…

– Vlasnici kuća su Arapi i oni ne žele da se mešaju sa lokalnim stanovništvom. Oni imaju svoje običaje kada je reč o oblačenju, ponašanju, obavljanju molitvi itd, i žele da ih u tome niko ne ometa i čudno ih posmatra – kaže sagovornik koji je zatražio anonimnost.

Kuće u gradu prodavale su se za oko 160.000 eura i nisu nuđene na tržištu BiH, ali zato reklame za njih u Kuvajtu „nisu silazile s TV-a“.

Projekt izgradnje naselja koje će moći pružiti smještaj za 1.125 turista počeo je 2013. godine, a stajao je oko 50 milijuna KM. Naselje je otvoreno u listopadu prošle godine.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.