U trendu

Pucnjavom na seoskoj slavi rasterani Srbi

TUZLA – Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH saopštio je da je u petak, 2. avgusta, muškarac bošnjačke nacionalnosti pucnjavom rasterao Srbe koji su se u naselju Požarnica kod Tuzle okupili da obeleže seosku slavu Ilindan.

Odbor navodi da se više od 1.000 Srba poreklom iz Požarnice i drugih predratnih srpskih sela Tuzlanskog kraja okupio u Požarnici da obeleži seosku slavu Ilindan.

„U popodnevnim satima na skup je automobilom došao jedan od komšija iz naselja Bare bošnjačke nacionalnosti i ispucao celi šanžer iz vatrenog oružja kalibra 9 milimetara, pred očima policije, i zatim pobegao“, kaže se u saopštenju i dodaje da su čaure ostale na mestu pucanja, a da se narod koji je došao da obiđe groblja i imanja odmah razišao.

Kako se navodi, policija je krenula u poteru za počiniocem i nije uspela da ga stigne.

„Iz želje da ne stvaramo nelagodnu kod retkih povratnika u Tuzlanski kanton, tek danas je odlučeno da se javnost obavesti o ovom incidentu, jer smo hteli da organi i institucije Tuzlanskog kantona uhapse počinioca, a do danas nemamo vesti da je počinilac priveden“, saopštio je Odbor.

Jasno je, kaže se u saopštenju, da je namera bila da se rastera skup, da se Srbima poruči da niti taj jedan dan nisu dobrodošli.

„Ovaj incident bi se mogao pripisati neodgovornom pojedincu, ali treba reći i da je mit o Tuzlanskom kantonu kao oazi multietničnosti, u stvari jedna velika neistina“, ocenio je Odbor za zaštitu prava Srba u Federaciji BiH.

Prema zvaničnoj informaciji Vlade Tuzlanskog kantona od 22. maja 2019. godine, kako se navodi, Vlada Tuzlanskog kantona, u kojoj radi 251 državni službenik, ima samo četiri Srbina državna službenika.

U Vladi Tuzlanskog kantona radi 196 namještenika, od toga samo tri Srbina.

Od 4.258 zaposlenih u oblasti predškolskog osnovnog i srednjeg obrazovanja u Tuzlanskom kantonu samo je 72 Srba ili 1,69 odsto.

„Prema popisu iz 1991 godine, na teritoriji današnjeg Tuzlanskog kantona je živjelo 13,2 odsto Srba. Ustav Federacije BiH i Ustavi kantona garantuju da će nacionalni sastav zaposlenih u organima kantona biti proporcionalan popisu iz 1991 godine“, naveo je Odbor za zaštitu prava Srba u FBiH.

(Tanjug)

1 komentar
  1. Radodslav Radović

    Pa eto.Ovo je samo dokaz da Srbi nemogu slaviti svoje slave tamo gdje su muslimani većina.Isto kao za vrijeme turske.Nije lako i neće biti lako,ali se treba pomiriti sa činjenicom da sa islamistima nema i nemože biti zajedničkog života. Sve ostale priče su obična farsa.Dolazi vrijeme da se ni na groblje neće moći ići bez oružja.

Napišite komentar