U trendu

Pupovac: Srbi bi posle pet godina trebalo da se vrate u vlast

Posle pet godina odsustva iz ozbiljnog učešća u vlasti, interes Srba u Hrvatskoj je da sada iskoriste priliku, ukoliko se ona ukaže, izjavio je danas potpredsednik Samostalne demokratske srpske stranke Milorad Pupovac, odgovarajući na pitanje kakve su šanse da njegova partije bude deo nove vlasti.

„Posle pet godina odsustva iz ozbiljnog učešća u vlasti, interes Srba u Hrvatskoj je da sada iskoriste priliku, ukoliko se ona ukaže, i s ostalim strankama u vladi rešavaju probleme koji su se nagomilali u različitim oblastima, od stambenog zbrinjavanja Srba do obnove povratničkih sredina“, rekao je Pupovac za „Politiku“.

Na pitanje da li su ga već zvali iz HDZ-a, on je odgovorio da „ne mislimo da je potrebno da nas zovu preko noći“.

„Moraju najpre sagledati situaciju i videti kako da krenu u formiranje svoje većine, što ne mora biti jednostavan posao“, naveo je Pupovac.

Upitan da li će vlast u Hrvatskoj ostati nepromenjena, on je rekao da to nije istina.

„Možda koalicioni partneri neće biti promenjeni, iako to treba još videti, ali vlada će sigurno biti značajno drugačija“, ocenio je Pupovac i istakao da su HDZ Andreja Plenkovića i HDZ Tomislava Karamarka „dva sveta“.

Jedan je, kako je objasnio, otvorio prostor za ekstremni nacionalizam i klerikizam, pa i ustaštvo, a drugi je zatvorio vrata za to.

„Oni koji misle da je to samo površina, naravno da se plaše toga da će Plenković uspeti da reformiše stranku do kraja. To jeste nešto što tek treba da se dogodi“, poručio je Pupovac.

S osvajanjem vlasti, kako je rekao, Plenković sada ima priliku da to do kraja uradi, da ne ostane samo na površini.

Govoreći o tome šta to znači za srpsku zajednicu u Hrvatskoj, Pupovac kaže da je „za nas svaki prekid sa nacionalizmom i davanjem prostora proustaškoj politici u Hrvatskoj velika stvar“.

„Činjenica da to sada sa svoje strane radi HDZ predstavlja svojevrsnu garanciju da se to, barem u neko dogledno vreme, neće manifestovati kako se manifestovalo do sada“, ocenjuje Pupovac.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.