najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Putin je rekao da je referendum pravo naroda

U Moskvi je održan sastanak predsednika Republike Srpske Milorada Dodika sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

Dva lidera razgovarala su u Kremlju o ekonomskoj saradnji, bezbednosnoj situaciji na Balkanu i borbi protiv terorizma, kao i o predstojećem referendumu u Republici Srpskoj i predstojećim lokalnim izborima.

“Što se tiče referenduma, tu nije bilo nekih posebnih razgovora, osim konstatacije da je to pravo naroda“, rekao je Dodik za Sputnjik, nakon sastanka sa Putinom. On je naveo i da će građani Republike Srpske koji žive u Rusiji imati mogućnost da se izjasne na referendumu u Moskvi i na još nekoliko glasačkih mesta širom Rusije.

Odgovarajući na pitanje da li je sa ruskim predsednikom razgovarao i o stavu Srbije prema referendumu u RS, Dodik je rekao da to nije bila tema razgovora i istakao da su pre svega razgovarali o ekonomskoj saradnji.

Putin i Dodik su konstatovali da je politička i ekonomska saradnja dveju zemalja dobra. “Obostrano smo izrazili zadovoljstvo da je projekat privatizacije naftne industrije u Republici Srpskoj uspešan. Konstatovali smo da se ostvaruje dobit i da se u tom pogledu situacija kreće u najboljem mogućem smeru“, dodao je Dodik. On je rekao i da Republika Srpska ima nameru da otvori svoje predstavništvo u Sankt Peterburgu i da na taj način pojača svoje ekonomsko prisustvo u Ruskoj Federaciji.

Jedna od tema razgovora, prema njegovim rečima, bila je i pošast savremenog sveta, a “to je terorizam“.

“Policija Republike Srpske ima dobru saradnju sa ruskom policijom i u tom pogledu je već ranije dogovoren zajednički projekt obuke i nabavke sredstava za potrebe policije“, rekao je predsednik Srpske. On je istakao da je sa predsednikom Putinom razgovarao i o potrebi da se na Balkanu, a pre svega u BiH očuvaju stabilnost i mir. “I u tom pogledu je doprinos Ruske Federacije nesumnjiv“, dodao je Dodik. Dodik je izrazio i zahvalnost na inicijativi i spremnosti Rusije da “u ovim okolnostima“ izmiri klirinški dug od čega će Republici Srpskoj pripasti više od 40 miliona dolara, a to će “bitno stabilizovati naše finansije i obezbediti našu likvidnost ove godine“.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike