U trendu

Putin sutra u Sloveniji

Slovenački ministar spoljnih poslova Karel Erjavec izjavio je danas da je poseta ruskog predsednika Vladimira Putina „komemorativnog karaktera“ ali da će se verovatno razgovarati i o drugim temama.

Putin će sutra doputovati u kratku posetu Sloveniji gde će učestvovati na obeležavanju stote godišnjice Ruske kapelice na Vršiču i otkriti spomenik ruskim žrtvama u Prvom i Drugom svetskom ratu na ljubljanskom groblju Žale.

„Poseta nije zvanična već u čast stote godišnjice Ruske kapelice“,rekao je šef slovenačke diplomatije koji je dodao da je „predvidjena i radna večera na kojoj će se verovatno razgovarati i o drugim temama“.

Rusku kapelicu na prelazu Vršič izgradili su 1916. godine ruski ratni zarobljenici u znak sećanja na preminule drugove koje je zamela snežna lavina u martu te godine.

Od januara 1993. Društvo Slovenija-Rusija, opština Kranjska Gora i Ambasada Ruske Federacije u Sloveniji svake poslednje nedelje u julu na dan Svetog Vladimira organizuju svečanost obeležavanja izgradnje Ruske kapelice na kojoj učestvuje veliki broj gradjana iz cele Slovenije. Ove godine prema dosadašnjim prijavama će ih biti oko 2.500.

Erjavec je rekao da je Putinova poseta dogoverna pre ukrajinske krize i da će Slovenija ruskom predsedniku saopštiti svoje stavove, koji su jednaki stavovima Evropske unije, koja zagovara suverenost i teritorijalnu celovitost Ukrajine.

Jedna od tema biće i kandidatura bivšeg predsednika Danila Turka za generalnog sekretara UN.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar