Putin u Atini – Potpisani spoprazumi Grčke i Rusije

Devet sporazuma državnih i drugih nosilaca potpisano je večeras u Atini pred kraj prvog dana radne posete predsednika Rusije Vladimira Putina Grčkoj.

Predstavnici dveju delegacija su u prisustvu Putina i premijera Grčke Aleksisa Ciprasa potpisali “Političku deklaraciju o grčko-ruskom dijalogu o medjunarodnim i regionalnim temama od obostranog značaja” i “Deklaraciju o partnerskim odnosima u modernizaciji” privredne saradnje, naveli su grčki mediji.

Zvaničnici ministarstava Grčke i Rusije su potpisali sporazume o saradnji u nauci i tehnologiji, u turizmu, i u meteorologiji.

Sporazume o saradnji su potpisale organizacije “Enterprise Greece” i “Invest in Russia”, grčka naftna kompanija ELPE i Rosnjeft, Univerzitet u Pireju i Uralski univerzitet, kao i grčki Centar za obnovljive izvore energije i Ruski institut za energetiku.

Premijer Cipras je istakao da je saradnja s Rusijom “strateška odluka Grčke” i “deo njene savremene spoljne politike”.

Grčka je “stabilno u Evropi, ali se ne ustručava od grananja u svim drugim pravcima”, rekao je Cipras.

Premijer je rekao povodom sklapanja sporazuma da je “energetika centralni sektor privrednog razvoja šireg regiona, i Grčke čiji je stgrateški cilj da postane energetsko čvorište” i dodao da su “gasovodi mostovi saradnje”.

Cipras je grčko-ruske razgovore o medjunarodnim i regionalnim pitanjima ocenio kao “veoma konstruktivne” i istakao da “unapredjenje dijaloga može doprineti napretku odnosa EU-Rusija i NATO-Rusija, kao i jačanju evropske politike bezbednosti u okviru OEBS-a”.

Govoreći na zajedničkoj konferenciji za štampu, predsednik Putin je razgovore u Atini ocenio kao “veoma suštinske”, a povodom potpisivanja niza sporazuma izjavio da se bilateralni odnosi razvijaju “ubrzanim ritmom” i istakao energetiku.

Uz ruske investicije u Grčkoj koje do sada iznose 700 miliona dolara, Putin je načelno najavio i nove posebno u transport.

Ruski predsednik je pomenuo interesovanje za privatizaciju Grčke železnice, državnog investicionog fonda ROSCO i Luke Solun.

Radna poseta Putina je u okviru “Godine Rusija-Grčka”, u organizaciji dve države, povodom hiljadu godina ruskog prisustva u verskoj zajednici Svete Gore koju će ruski predsednik posetiti u subotu.

(Beta)

Ostavite komentar