U trendu

Radeljić: Kitarović dezavuisala sebe kao instituciju

ZAGREB, 21. februara (Tanju) – Mate Radeljić, nedavno smenjeni savetnik Kolinde Grabar Kitarović, izjavio je da je promenom stava o ustaškom pozdravu „za dom spremni“, hrvatska prdsedica dezavuisala sebe kao instituciju.

Radeljić je u intervjuu za Hrvatski tjednik rekao da je Grabar Kitarović praktično ono iza čega je stajala sada svalila na savetnike.

Hrvatska predsednica je u jednom trenutku masovnog korisćenja tog ustaškog pozdrava u hrvatskom javnom prostoru, rekla da je u pitanju stari hrvatski pozdrav.

Svesno zanemarujući istorijske dokaze Grabar Kitarović je septembra 2017. gostujući na RTL-u rekla da „za dom spemni“, inače, poklič pod kojim je ubijeno na desetine hiljada ljudi, nije ustaški, već stari hrvatski pozdrav.

Ona je to rekla u jeku rasprave o (ne)opravdanosti ploče sa tim pozdravom na mestu koncentracionog logora Jasenovac.

Upitana treba li konkretno pozdravu „za dom spremni“ reći „ne“ u javnom prostoru, pa i kad je u pitanju udruženje HOS, Kitarović je rekla da je njen stav o tom pitanju jasan.

„Moj stav o pozdravu ‘za dom spremni’ je jasan. To je stari hrvatski pozdrav, ali nažalost kompromitovan je u vreme ustaških dana“, rekla je šefica hrvatske države.

U subotu, predsednica je održala konferenciju za novinare, drugu u četvorogodišnjem mandatu, na kojoj je potpuno promenila stav.

Prihvatila je da „za dom spremni“ ustaški poklič iz perioda Ante Pavelića, a odgovornost za njenu neobaveštenost je prebacila na svoje savetnike koji su je, kako je rekla, pogrešno informisali.

Radeljić kaže za Nedeljni tjednik da mu je žao što je to čuo.

„Ona je na određeni način dezavuisala sebe kao instituciju, ono iza čega je stajala sada je svalila na savetnika. Ne znam da li je mislila na mene. Bilo bi korektno da je imenovala tog savetnika. Ona kao budući doktor političkih nauka valjda ima dovoljno obrazovanja i znanja da sama donosi neke zaključke. Žao mi je što je svela sebe na marionetu kojom su upravljali savetnici. Ispada da ona bespogovorno izvršava ono što joj savetnici govore“, rekao je, između ostalog, Radeljić.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.