U trendu

Radnici danas neće protestovati u Sarajevu

Protesti radnika koji su bili najavljeni za danas u Sarajevu neće biti održani.

Predstavnici Samostalnog sindikata BiH juče su organizovali proteste radnika kojima je prisustvovalo nekoliko hiljada osoba. Radnici su tražili da juče Dom naroda Parlamenta Federacije BiH ne usvoji novi zakon o radu, smatrajući ga “lošim za radnike, a dobrim za vlasti”.

Na novi Zakon o radu, sindikat je imao 26 primedbi, međutim poslanici u Domu naroda Federalnog Parlamenta usvojili su juče taj zakonski akt.

Donošenje Zakona o radu je glavni deo Reformske agende potrebne za podnošenje prijave BiH za članstvo u Evropskoj uniji, a njegovo usvajanje pozdravili su evropski predstavnici.

Danas će taj zakon biti na dnevnom redu sednice Predstavničkog doma Parlamenta Federacije BiH, a ako bude usvojen i u tom domu, on će uskoro stupiti na snagu.

Savez samostalnih sindikata saopštio je da danas radnici neće protestovati u Sarajevu, te da će umesto masovnog okupljanja predstavnici sindikata prisustvovati sednici Predstavničkog doma Federacije BiH, na kojoj će izneti amandmane na Zakon o radu.

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić je rekao da je ovo najliberalniji zakon o radu u Evropi, te da “ako ne bude usvojen zakon onda nema zapošljavanja i nema pristupnih evropskih fondova“.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.