U trendu

Radončiću potvrđena oslobađajuća presuda

SARAJEVO – Apelaciono veće Suda Bosne i Hercegovine potvrdilo je prvostepenu presudu kojom su Fahrudin Radončić, Bakir Dautbašić, Bilsena Šahman i Zijad Hadžijahić oslobođeni krivice za ometanje rada pravosuđa, potvrdila je advokat Tatjana Savić.

Kako su preneli mediji u BiH, Savić je navela da je Apelaciono veće kao neosnovanu odbilo žalbu Tužilaštva BiH, dok je žalba Azre Sarić odbijena kao nedopuštena.

Radončić je prvostepenom presudom, koja je izrečena u maju ove godine, oslobođen krivice da je naredio izvršenje pritiska, preko Šahman i Dautbašića, na svjedokinju Azru Sarić da promeni iskaz u postupku protiv Nasera Kelmendija na Kosovu.

Istom presudom je Hadžijahić, službenik Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, oslobođen krivice da je pokušao saznati je li u vezi s pritiskom na svedoka Sarić otvorena istraga te da je pokušao da utiče da se zatvori.

Tužilaštvo je zatražilo da se ova odluka ukine i da se Radončiću, Dautbašiću, Šahman i Hadžijahiću sudi pred Apelacionim većem ili da se presuda preinači i njih četvero budu proglašeni krivima, dok su odbrane predlagale da se žalba odbije kao neosnovana.

Žalbu na prvostepenu presudu je izjavila oštećena Sarić s predlogom da se oslobađajuća presuda ukine, dok je odbrana zatražila da se njeni navodi odbiju ili odbace kao nedopušteni.

Protiv te presude nije dozvoljena žalba.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar