U trendu

Radovanje pristalica NE glasa na ulicama Atine

Pristalice glasa NE na grčkom referendumu počele su večeras da se okupljaju u centru Atine da slave pobedu, pošto ankete i preliminarni zvanični rezultati ukazuju da je NE pobedilo na današnjem izjašnjavanju građana.

Mnogi ljudi mašući grčkim zastavama i plakatima sa reči NE okupilo se na glavnom Sintagma trgu ispred Parlamenta, uzvikujući slogane protv štednje, prenosi novinar agencije Frans pres.

Pobeda NE znači da su Grci odbacili predloge poverilaca zemlje za uvođenje mera štednje da bi dobili preko potrebnu pomoć. Najavljeno je da će se okupljenima kasnije obratiti i premijer Aleksis Cipras koji je pozvao svoje sugrađane da glasaju NE, rekavši da bi tada imali jaču pregovaračku poziciju s poveriocima – a to su EU, MMF i Evropska centralna banka.

Grčko ministarstvo unutrašnjih poslova na osnovu dospelih glasova predviđa da je za „ne“ na današnjem referendumu glasalo 61 odsto izašlih.

Na osnovu 20 odsto obrađenih glasova, za odbijanje ponude kreditora glasalo je 60 odsto izašlih birača, a za prihvatanje ponude 40 odsto.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.