U trendu

Ratni reporter BBC-ja: Praljak je činio monstruozna dela, evo šta je radio civilima!

BBC je sinoć u udarnom terminu emitovao komentar svog novinara, međunarodno poznatog ratnog reportera Džeremija Bovena, o presudi Prliću, Praljku i ostalima.

Boven je u jeku agresije na BIH izveštavao iz Mostara, gde mu je ove godine uručena međunarodna nagrada Mostar Peace Connection.

„Bio sam svedok tužilaštva u slučaju protiv Praljka i njegovih suoptuženika u Hagu. On me ispitivao, besan zbog činjenice da mu se sudi zbog – kako je on to video – obavljanja svoje dužnosti. Svedočio sam jer sam 1993. godine, usred rata u Bosni i Hercegovini, video što su učinili u Mostaru, na jugu zemlje. 400 godina star most bio je pod vatrom Praljkovih snaga, bio je to simbol stare Bosne koju su silom želeli da unište. Rušenje Starog mosta bila je samo jedna tačka na dugom popisu ratnih zločina“, tvrdi Bouen a onda u dahu nastavlja:

„Godine 1993. bosanski vojnici, koji su bili opkoljeni u istočnom delu Mostara zajedno s hiljadama civila, suprotstavljali su se snagama bosanskih Hrvata na čelu sa Slobodanom Praljkom. Osuđen je za ubistva mnogih civila – poput Franje Pavlovića, kojem sam i sam zajedno s njegovom suprugom i prijateljima pokušao da pomognem. Ali već je bio mrtav.  Civili su umirali jer su Praljak i njegovi suoptuženi pokušavali da uspostave etnički čistu državu bosanskih Hrvata. Njihovi ratni zločini su uključivali proterivanja civila, većinom muslimana, koje su hteli da ubiju ili oteraju. Noću sam viđao kako civile pod paljbom teraju preko linije razgraničenja u istočni deo grada. Bilo je tu ubistava, silovanja, monstruoznih dela te formacije“, rekao je Bouen.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Pošalji komentar