najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Razrešen šef hrvatske tajne službe

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je danas odluku o razrešenju direktora Sigurnosno-obaveštajne agencije (SOA) Dragana Lozančića, ali tu odluku mora još da potpiše i premijer Tihomir Orešković.
“Predsednica je Lozančiću lično saopštila da ne uživa njeno poverenje” navodi se u saopštenju iz njenog kabineta.

Dodaje se da je Lozančić razrešen zbog povrede Zakona o sigurnosno-obaveštajnom sistemu. Uz Lozančića je smenjen i šef Kancelarije veća za nacionalnu sigurnost Ivica Panenić.

Odluka je upućena Vladi, a da bi šef tajnih službi bio razrešen, potreban je i potpis premijera Tihomira Oreškovića.

Pre nego što je predsednica objavila odluku o Lozančiću, na pitanje novinara u vladi o Lozančićevoj sudbini, Orešković je rekao da s predsednicom još treba da se dogovori o tome.

O Lozančićevoj smeni govori se od formiranja vlade desnog centra koju vode Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Most.

Navodno je njegovo razrešenje tražila predsednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović koja zamera šefu SOA što je nije na vreme obavestio da je čelnik fudbalskog kluba Dinamo Zdravko Mamić, osumnjičen zbog višemilionskih finansijskih malverzacija, pod tajnim merama prisluškivanja i praćenja, a ona je s njim kontaktirala.

Tako je, kako su pisali mediji, prisluškivana i predsednica, a o tome je navodno Lozančić obavestio bivšeg premijera Zorana Milanovića.

Mediji pišu da je o tom slučaju predsednicu obavestio glavni državni tužilac pošto mu je SOA dostavila dokumentaciju o Zdravku Mamiću.

Šef SOA, koji je imenovan u vreme prošle vlade levog centra, juče se sreo s premijerom Tihomirom Oreškovićem kojeg je izvestio o celom slučaju. 

Direktor SOA imenuje se i razrešava supotpisom predsednika i premijera države.

Lozančić je 2012. na mestu šefa tajne službe nasledio Josipa Buljevića, koji je sad ministar odbrane. Prethodno je šef SOA bio lider HDZ i sadašnji potpredsednik vlade zadužen za bezbednost Tomislav Karamarko.

(Beta)

Napišite komentar

Vaša e-mail adresa neće biti objavljena.

Najnovije iz rubrike