U trendu

RCC izabrao grupu Ti si suncokret za šampiona regionalne saradnje za 2018.

Generalna sekretarka Saveta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu uručila je večeras u Sarajevu nagradu Šampion regionalne saradnje za 2018. godinu osnivaču i predsednici fondacije „You are a sunflower“ (Ti si suncokret) Albani Osmani, na prijemu povodom 11. godišnjice RCC-a.

„Solidarnost je temeljna evropska vrednost, jedna od onih vrednosti kojih u poslednje vreme, na žalost, nedostaje u postmodernom svetu u kojem živimo. Svake godine, RCC bira jednog od brojnih pionira regionalne saradnje čije su aktivnosti i uticaj obeležili godinu iza nas“, navodi se u saopštenju.

Bregu je rekla da je zastrašujući podatak da je 31,5 odsto dece uzrasta do 15 godina izloženo riziku od siromaštva na Zapadnom Balkanu.

Prema njenim rečima, fondacija „You are a sunflower“ koja radi sa najosjetljivijom grupom u društvu, sa socijalno ugroženom decom, već je imala značajan pozitivan uticaj na živote mnogih od njih kojima je pružila neophodnu pomoć i poboljšala uslove u kojima žive, na taj način poboljšavajući društvo.

„Takve aktivnosti kojima se širi duh solidarnosti i tolerancije i izvan nacionalnih granica, koje govore jezikom humanosti i empatije, podučiće mlade generacije onome što je zaista važno“, rekla je generalna sekretarka RCC-a.

Albana Osmani, koja je primila nagradu u ime fondacije, zahvalila je RCC i dodala da je organizacija osnovana u martu 2017, sopstvenim novcem napravila prve majice s motivom suncokreta, a prihod od prodatih majice bio je namenjen lečenju dece u Albaniji, Kosovu i Severnoj Makedoniji.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.