U trendu

RCC nastavlja s podrškom Sarajevo film festivalu

Savet za regionalnu saradnju (RCC) saopštio je danas da će drugu godinu zaredom biti medjunarodni partner filmskog festivala u Sarajevu, podrškom takmičarskom programu u kategoriji studentskog filma.

Sarajevo film festival (SFF) počinje sutra, a Savet kao pokrovitelj nagrade „Srce Sarajeva“, za najbolji studentski film, nastavlja da podstiče regionalnu saradnju u oblasti kreativnosti i umetnosti mladih, navodi RCC.

Na Festivalu će biti prikazani filmovi autora iz 12 zemalja Jugoistočne Evrope, a takmičarski program u kategoriji studentskog filma obuhvata 13 ostvarenja.

RCC navodi da Festival olakšava regionalnu saradnju u oblasti filma, umetnosti i kulture i da ima veliki uticaj na mobilnost umetnika, ali i na turizam.

Zbog važnosti Festivala za jačanje veza izmedju umetnika i mladih talenata iz svih sfera kulture, kao i za pozicioniranje regiona na turističkoj karti kreativne Evrope, SFF je dobitnik nagrade Šampion regionalne saradnje za 2016. godinu, dodaje RCC.

Generalni sekretar RCC Goran Svilanović rekao je da je Savet ove godine „ponovio partnerstvo sa Festivalom i potvrdio predanost jednom takvom pozitivnom brendu“.

Podrška Festivalu u skladu je s ciljem razvijanja i osnaživanja zajedničke turističke ponude u regionu, pošto je SFF postao jedna od glavnih regionalnih i medjunarodnih turističkih atrakcija, navodi RCC.

Nezavisna studija konsultantske firme Olsberg SPI pokazala je da je SFF ostvario prihod od 30,8 miliona dolara za domaću ekonomiju i omogućio zaposlenje 1.385 radnika, dodaje Savet.

RCC je nedavno predstavio program dodele bespovratnih finansijskih sredstava – grantova, vredan 1,62 miliona evra, za unapredjenje infrastrukture i kvaliteta usluga na regionalnim kulturnim i avanturističkim turističkim rutama. Programom je obuhvaćeno više od 30 grantova pojedinačne vrednosti do 54.000 evra, koji će biti realizovani tokom tri godine.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.