U trendu

RCC: Nova strategija EU za Zapadni Balkan postavlja verodostojnu perspektivu proširenja

U novoobjavljenoj strategiji Evropske unije za Zapadni Balkan regionalna saradnja i dobrosusedski odnosi još jednom su navedeni kao glavni elementi napretka ekonomija Zapadnog Balkana na njihovom evropskom putu, pri čemu je Savet za regionalnu saradnju (RCC) naveden medju one koji su dali novi podstrek medjusobnom dijalogu, saopštio je danas RCC.

„Veoma sam zadovoljan, jer ohrabruje da su napori koje predvodi Savet uz visok nivo posvećenosti naših regionalnih partnera, kao što je strategija rasta Saveta ‘Jugoistočna Evropa 2020’ i Višegodišnji akcioni plan za regionalni ekonomski prostor na Zapadnom Balkanu, prepoznati kao pokretačka snaga prosperiteta regiona“, rekao je generalni sekretar RCC Goran Svilanović.

Svilanović je dodao da mora da se nastavi tim putem s novom energijom i usmeri na postizanje zajedničke, jače saradnje, počevši od opsežnih reformi koje su pred tim zemljama.

„Ključne promene moraju doći od nas samih, regiona, jer smo mi tvorci naše sopstvene budućnosti. Naš zadatak je da odmah iskoristimo ovaj pozitivni podstrek nastojeći da rešimo bilateralne i multilateralne sporove, još predanije radeći na razvoju našeg regiona,“ rekao je Svilanović.

On je čestitao Srbiji i Crnoj Gori na konkretnom vremenskom okviru koji je naznačen u strategiji što je rezultat napornog rada i napora uloženih u reformske procese i pregovore o pristupanju Evropskoj uniji.

Strategijom se takodje predvidja da postojeći sporazumi i obaveze ekonomija Zapadnog Balkana postanu operativni, poput primene Višegodišnjeg akcionog plana za razvoj regionalnog ekonomskog prostora koji je pripremio RCC, a u julu 2017. godine usaglasili lideri sa Zapadnog Balkana, jer „će njegovo sprovodjenje dodatno ojačati trgovinu, investicije i mobilnost unutar regiona kao i izmedju regiona i Evropske unije, navodi se u saopštenju.

Primena tog plana, po oceni RCC, pomoći će da se tržišta integrišu u evropske i svetske lance vrednosti i da se promoviše digitalizacija ekonomija iz regiona a pomoći će da se ubrza razvoj preduzeća i veština, istraživanja i inovacija kao i ‘pametni rast’.

Savet za regionalnu saradnju nastaviće da podržava ekonomije Zapadnog Balkana u njihovim nastojanjima da se približe pristupanju EU i pomagati im da ubrzaju napredak u ispunjavanju utvrdjenih kriterijuma, navodi se u saopštenju i ukazuje da aktivnosti koje je Savet pokrenuo zajedno sa vladama iz regiona predstavlja ozbiljne napore u tom smislu.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.