U trendu

RCC: Počele pripreme za Digitalni samit Zapadnog Balkana 2018.

Učesnici višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor uspostavili su Upravni odbor šest ekonomija Zapadnog Balkana za pripremu regionalnog digitalnog samita 2018, saopštio je Savet za regionalnu saradnju (RCC).

Odbori je uspostavljen na sastanku održanom u utorak popodne u Sekretarijatu RCC u Sarajevu. 

„RCC radi sa ekonomijama regiona na konsolidaciji tržišta od oko 20 miliona ljudi, privlačenju investicija, ostvarivanju rasta i otvaranju radnih mesta. U tom pravcu,  s početkom rada na digitalnom samitu, napravljen je iskorak ka jednom od glavnih ciljeva višegodišnjeg akcionog plana, a to je razvoj digitalnih tržišta, s obzirom da se sa razvojem digitalne tehnologije sve menja, način komunikacije, rada, učenja i života“, rekao je generalni sekretar RCC  Goran Svilanović u uvodnom obraćanju.

On  je dodao da „region treba da iskoristi svoj potencijal u  oblasti razvoja digitalnih tehnologija i počne od toga da ostvaruje korist, tako što će obezbediti  pouzdane, transparentne, inovativne i konkurentne usluge, kao i izvore za razmenu znanja“.

Šef Odeljenja za proširenje EU, Jugoistočnu Evropu i Tursku u Ministarstvu ekonomskih odnosa i energetike Nemačke Helge Tolksdorf izrazio je zadovoljstvo činjenicom da uspostavljanje Upravnog odbora dovodi region korak bliže digitalnom samitu, jer će se Odbor baviti obimom, ciljevima i organizacionim pitanjima samita. 

On je dodao da se time „postavlja temelj regionu da iskoristi svoj potencijal i  uvrsti se na svetsku digitalnu kartu, a u korist svih onih koji su uključeni, pojedinačnih ekonomija i njihovih gradjana, regiona, kao i EU“.

Cilj digitalne agende za šest ekonomija Zapadnog Balkana je da se integracijom regiona u panevropsko digitalno tržište otvori pristup digitalnoj ekonomiji. Za to su potrebne strategije digitalizacije prilagodjene budućim potrebama, ažurirani zakonski okvir, unapredjena širokopojasna infrastruktura i pristup kao i digitalna pismenost.

„Zadovoljstvo nam je da budemo svedoci početka sprovodjenja višegodišnjeg akcionog plana za Regionalni ekonomski prostor. S obzirom da regionalna digitalna integracija predstavlja glavni segment ovog plana, blagovremene pripreme za regionalni digitalni samit su veoma dobrodošle. 

Zamenik šefa za regionalnu saradnju i programe (Zapadni Balkan) u Generalnoj direkciji Evropske komisije za politiku susedstva i pregovore o proširenju (DG NEAR) Nikolas Cendrovic (Nicholas Cendrowicz) ocenio je da će „digitalni samit ekonomijama iz regiona pružiti izvanrednu priliku za dobro upravljanje mogućnostima i rizicima koje digitalna transformacija donosi sa sobom, što omogućava aktivno oblikovanje budućnosti u digitalnom dobu“. 

Sastanak su organizovali RCC, Ministarstvo za ekonomske odnose i energetiku Nemačke i nemački Odbor za ekonomske odnose sa Istočnom Evropom. Na sastanku su se okupili predstavnici šest vlada Zapadnog Balkana, Evropske komisije (Generalna direkcija za politiku susedstva i pregovore o proširenju i Generalna direkcija za komunikacijske mreže, sadržaje i tehnologije), RCC, savezne nemačke vlade, nemačkog Odbora za ekonomske odnose sa Istočnom Evropom i predstavnici industrije. 

Aktivnosti u sklopu višegodišnjeg akcionog plana (MAP) za Regionalni ekonomski prostor (REA) su osmišljene tako da se pomogne privatnom sektoru da iskoristi ekonomije tržišta od 20 miliona ljudi i da se model rasta preusmeri ka izvornom, dugoročnijem rastu. Aktivnosti su usmerene na promociju dalje integracije trgovine, predstavljanje dinamičnijeg regionalnog investicijskog prostora, omogućavanje regionalne mobilnosti i sačinjavanje agende za digitalnu integraciju. 

Sekretarijat RCC zajedno sa Centralno evropskom zonom slobodne trgovine (CEFTA) redovno na samitima Berlinskog procesa izveštava o ostvarenom napretku u realizaciji aktivnosti definisanih višegodišnjim akcionim planom.   

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.