najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

Referendum prošao, tenzije ostaju?

Referendum u Republici Srpskoj je prošao, ali se sada postavlja pitanje da li će njegovo okončanje smanjiti napetost u BiH ili će ipak doći do produžetka tenzija, piše danas Dojče vele.

Rezultat referenduma u RS nikoga nije iznenadio jer, „referendumi se u regionu ne koriste za produbljivanje demokratije, već za učvršćivanje određene politicke pozicije“, piše DW.

Potpredsednik beogradskog Centra za spoljnu politiku Dragan Đukanović za DW ocenjuje da će se sada ući u situaciju „u kojoj neće doći do eskalacije napetosti, ali svakako neće doći ni do smirivanja situacije“.

„Sada je najvažnije da ne dođe do dodatne eskalacije. A što se tice reakcija na referendum, pre svega moramo videti kakva će biti reakcija visokog predstavnika, a zatim Suda i Tužilaštva BiH. Ali sve je to sada u domenu spekulacija, jer postoje brojne presude Ustavnog suda BiH koje nisu poštovale ni hrvatska i bošnjacka strana“, podseca Đukanovic.

Međunarodna zajednica je ovim referendumom dobila ćušku, i sada ćemo videti kakva ce biti njihova reakcija, ocenjuje za DW politikolog Duško Radosavljević.

„Problem je što ne znam šta bi bila odgovarajuhca reakcija nakon referenduma. Vi danas ne možete da se pravite da se ništa nije desilo i da možda u nekom trenutku ovo neće biti iskorišćeno za neki novi referendum. A ako pokrenete neke teže sankcije, to će takode biti zapaljiva situacija“, smatra on.

Radosavljević misli da će morati da uslede neke makar kozmeticke sankcije.

Prema njegovim rečima, da li je kozmetičko kažnjavanje ako tražite da se smeni, recimo, predsednica vlade RS Željka Cvijanovic ili će se možda ići i na smenu predsednika RS Milorada Dodika – to je već pitanje odlučnosti.

Radosavljević takođe pita kako da visoki predstavnik kazni Dodika ako ovaj za svoje poteze ima podršku Moskve.

„A ako to uradite, ne očekujete valjda će Bakir Izetbegović reći da mu je žao ili će trijumfalno reći da je pobedila njegova politika? A onda se u Mostaru može pojaviti vođa Hrvata koji može reći – evo vidite šta rade po Bosni, i mi bi trebalo isto da uradimo kao RS. Zato mislim da sada nijedan potez nije dovoljno dobar“, smatra Radosavljevic.

Književnik Vladimir Kecmanovic kaže za DW da će „međunarodnoj zajednici, na neki način, biti olakšana situacija činjenicom da sam predmet referenduma nije nešto od čega zavisi funkcionisanje ni Republike Srpske, ni Bosne i Hercegovine“.

“ Danas se jednostavno ništa neće desiti zbog rezultata ovog referenduma. Ono što je donekle nezgodno za bošnjacku stranu i međunarodnu zajednicu je što ovaj referendum otvara jedan mehanizam za referendumsko odlučivanje o ozbiljnijim i nezgodnijim pitanjima“.

Dragan Đukanovic misli da je protekli referendum „bio lakmus-papir rukovodstva RS za neke buduće referendume – najpre o nadležnostima koje su proteklih decenija prenete s entiteta na nivo države, a potom možda i o nekom drugom statusu RS“.

„Ali, s obzirom na konstelaciju medunarodnih odnosa, mislim da to ipak nece biti moguće“, kaže on.

Kecmanovic smatra i da do hapšenja Dodika neće doći.

„A što se tiče krivičnih prijava, to nije prvi put da se preti krivičnim prijavama protiv Dodika. Mislim da će se možda nešto i desiti u tom smislu, ali da to neće biti nešto žestoko i da će brzo pasti u zaborav“, dodao je on.

Kecmanović smatra da je Izetbegović „lično najodgovorniji za održavanje referenduma, jer je rasprava o ukidanju datuma praznika RS potekla od njega – i zbog jedne simboličke stvari je sada otvorio pitanje izjašnjavanja i o drugim stvarima“.

Povodom njegove izjave da će Dodik doživeti sudbinu Sadama, Miloševica i Gadafija, Kecmanović kaže da je od Izetbegociha očekivano da je ljut, ali umesto na sebe, ljut je na drugu stranu, i zato sada daje neodmerene i nerealne izjave.

On još dodaje da su očekivanja bošnjačke strane od Zapada nerealna i da se svaki put ponovo pokazuje da Zapad nije prijatelj bošnjacke strane, ali vrlo vešto njima manipuliše.

(Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike