U trendu

Relativna Đukanovićeva pobeda

Demokratska partija socijalista aktuelnog premijera Mila Đukanovića relativni je pobednik redovnih parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, četvrtih po redu od sticanja nezavisnosti.

Proglasivši pobedu u štabu DPS-a, Đukanović je svojim biračima poručio da je ta stranka odbranila Crnu Goru i njen put ka evroatlantskim integracijama, te najavio da će sa svojim tradicionalnim partnerima, manjinskim partijama, vrlo brzo formirati novu vladu.

Đukanović je obraćajući se iz štaba stranke poručio da je DPS osvojila 36 mandata u crnogorskom parlamentu, što je značajnno više nego što je osvojilo gotovo 15 stranaka opozicije okupljenih u različitih grupama i koalicijama, i da će sa koalicionim partnerima imati 42 mandata.

Aktuelni premijer je zahvalio biračima i poručio da je DPS odbranio Crnu Goru i pravo da, kako je rekao, slobodno upravlja svojom budućnošću.

„Kao što smo svi videli nije bilo lako i jednostavno jer velika sila se upregla protiv malene Crne Gore, ali zahvaljujući vašoj podršci i podršci naših istomišljenika – mi smo uspeli“, rekao je Đukanović.

Đukanović je najavio ubrzo donošenje odluke o članstvu Crne Gore u NATO i intenziviranje pregovora sa EU, a na ekonomskom planu je najavio nastavak započetih krupnih razvojnih projekata i brži ekonomski rast.

„Vi ste glasajući za DPS odbrani nezavisnost i odbranili čast naših predaka i budućnost naših potomaka“, rekao je Đukanović.

Ovo je, inače, 10. pobeda DPS-a od uvođenja višestranačja u Crnoj Gori i četvrta od proglašenja crnogorske nezavisnosti.

Njen lider je čovek koji je Crnoj Gori obezbedio nezavisnost, vodi je u EU i NATO rizikujući pritom dugogodišnje tradicionalno prijateljstvo sa Rusijom.

Đukanović, koji je jedan od osnivača DPS-a trenutno služi svoj šesti mandat na premijerskoj.

Đukanović je na vlasti 25 godina, što ga čini političarem sa najdužim premijerskim stažom u crnogorskoj istoriji po dužini vršenja dužnosti i broju mandata.

On je jedini bivši jugoslovenski lider koji je ostao potpuno u vlasti kroz cele 1990-e do današnjeg dana.

Bio je komunistički omladinac i jedan od lidera socijalističke Crne Gore od 1989. do 1991. godine, predsednik vlade Crne Gore u četiri mandata (1991-1993, 1993-1996, 1996-1998, 2003-2006, 2008-2010), predsednik Crne Gore (1998-2002) i vršilac dužnosti ministra unutrašnjih poslova 2006.

Demokratska partija socijalista je naslednik crnogorskih komunista, a Đukanović se u međuvremenu dva puta povlačio iz politike, ali je voljom naroda ponovo biran i vraćao se na vlast.

Osnivači DPS-a su pored Đukanovića bili nekadašnji crnogorski predsednik i bivši premijer SRJ Momir Bulatović i nedavno uhapšeni, inače, do skora visoki funkcioner DPS-a Svetozar Marović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.