U trendu

Reportaža švedske televizije o propasti Hrvatske: „Ovde nema života“ (video)

Početkom maja, švedska državna televizija TV1 snimila je prilog u Iloku o tome da je pola miliona Hrvata napustilo Hrvatsku zbog siromaštva, a stanovnici tog grada ocenili su da ih je zbog tog priloga bilo sramota, jer su Šveđani pokazali muku stanovnika.

https://www.facebook.com/dalmatinos2/videos/2786442931397342/?t=0

Nakon što je Hrvatska pre šest godina primljena u Evropsku uniju, većina stanovnika Iloka preselila se u druge evropske zemlje. Tamo gde ima više poslova i gde su plate značajno veće. Gotovo pola miliona Hrvata, prema procenama, napustilo je svoju domovinu, izveštava STV.

„Svaki čovek se oseća tužno. Prvo, nema ljudi, čak ni u šetnji po ulicama“, kaže Nada Bašić, a njen sugrađanin, penzioner Daniel Sic dodaje: „Nema industrije, nema života, nema posla. Susedi koji su živeli ispred i iza moje kuće otišli su u Slovačku i Nemačku.“

„Napomenuli su da je ovo daleko od one lepe obale koju turisti posećuju. Kaže se da su oduvek ljudi išli u pečalbu, ali su se vraćali, za razliku od danas kad se iseljavaju cele porodice. Dok Evropa ima problem sa doseljavanjem, Hrvatska ima problema sa odseljavanjem“, napisao je jedan od stanovnika Iloka, prenosi 24sata.hr.

U reportaži švedske televizije vide se napuštene kuće i puste ulice, a građani s kojima su razgovarali uglavnom su izjavljivali da su tužni i usamljeni.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.