U trendu

Republika Srpska usvojila novi Zakon o radu

Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske rano jutros su po hitnom postupku usvojili novi Zakon o radu i Zakon o policiji i unutrašnjim poslovima.

Ti zakoni usvojeni su glasovima vladajuće koalicije, dok je opozicija ranije napustila skupštinsko zasedanje, nakon što je odbijen njihov predlog da se zakoni razmatraju u redovnom postupku i iz skupštinske sale izbačena predsednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Dvojica poslanika opozicione Napredne Srpske ostali su u sali pružajući, kako su naveli, pasivan otpor tako što su sve vreme zasedanja mirno stajali ispred skupštinske govornice.

Usvajanje novog Zakona o radu ključni je uslov da MMF nastavi kreditni aranžman sa BiH i jedna od najznačajnijih obaveza preuzetih reformskom agendom koju su potpisali svi nivoi vlasti u BiH.

Federacija BiH ranije je usvojila novi Zakon o radu.

Prema tvrdnjama vlasti u RS, donošenje novog zakona je potrebno zbog zakonskog uskladjivanja sa standardima EU iz te oblasti, kao i sa pravnim sistemom Republike Srpske.

Novine u zakonu su povećanje godišnjeg obima prekovremenih časova rada sa 150 na 180 časova, s tim da se kolektivnim ugovorom može utvrditi maksimalno trajanje prekovremenog rada do 230 časova godišnje.

Prema novom zakonu, radnik ima pravo na godišnji odmor od najmanje četiri radne sedmice, odnosno najmanje 20 radnih dana.

Za razliku od važećeg rešenja, prema tumačenju predstavnika Vlade RS, novim zakonom preciznije su definisani pojam plate, bruto plata, osnovna plata i elementi za utvrdjivanje plata.

Po osnovu radnog staža utvrdjena nova visina plate može biti za 0,3 posto za svaku godinu radnog staža, a propisano je da je i radni učinak obavezni element za odredjivanje plate.

U delu Zakona koji se odnosi na kolektivno pregovaranje, novo je ograničavanje vremena na koje se ugovori zaključuju, a to je tri godine, te postupak sporazumnog prestanka, odnosno otkazivanja kolektivnog ugovora od strane jednog učesnika.

Novinu predstavlja i pitanje vezano za radnu knjižicu koja je, prema predloženom zakonskom rešenju, javna isprava kojom se dokazuje samo vreme provedeno na radu kod poslodavca.

Predstavnici opozicije tvrde da je Vlada RS prepisala Zakon o radu Srbije, dok Savez sindikata RS smatra da usvojeni zakon umanjuje „ionako bedna prava radnika u RS“.

Savez sindikata je juče organizovao proteste ispred zgrade parlamenta, a u jednom momentu došlo je do sukoba radnika i jakih policijskih snaga koje su bile rasporedjene oko zgrade parlamenta.

Usvojenim Zakonom o policiji i unutrašnjim poslovima uredjena je nadležnost, delokrug i osnovi organizacije i rukovodjenja u MUP-u, policijski i drugi unutrašnji poslovi iz nadležnosti Ministarstva.

Vlada Republike Srpske prihvatila je amandmane Koalicije „Domovina“ koji se uglavnom odnose na nacionalnu zastupljenost Bošnjaka i Hrvata u MUP-u Srpske.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.