Rezolucija o članstvu Crne Gore u NATO u proceduri

Predlog Rezolucije o potrebi da Crna Gora postane članica NATO-a stavljen je u parlamentarnu proceduru, a o dokumentu bi poslanici Skupštine Crne Gore trebalo da raspravljaju u septembru, na vanrednoj sednici.

Rezoluciju je potpisalo 49 poslanika, najviše iz Demokrarske partije socijalista, zatim poslanici Socijaldemokratske partije, Pozitivne Crne Gore, Bošnjačke stranke i predstavnik poslaničkog kluba   partija koje predstavljaju etničke Albance u crnogorskom parlamentu.

U predlogu rezolucije zastupa se stav da je članstvo Crne Gore u NATO bezbednosni i opšti interes države, ali i privrede i svih građana. Članstvom u Severnoatlantskom savezu, kako se navodi, Crna Gora postaje saveznik najmoćnijih država, a time će biti ojačana bezbednost i u regionu.

Ekonomski napredak, demokratski prosperitet države i društva, jačanje vladavine prava, povećana bezbednost, lakša i uspešnija borba protiv korupcije i organizovanog kriminala, verskog i nacionalnog ekstremizma i sajber kriminala, navode se kao dobrobit članstva Crne Gore u NATO-u.

Crna Gora očekuje da do kraja godine dobije poziv za članstvo u NATO-u.  Generalni seketar te organizacije Jens Stoltenberg ranije je nekoliko puta najavio da će takva odluka biti doneta do kraja 2015. 

(Beta)

Ostavite komentar