U trendu

Rezolucija o Dejtonskom sporazumu pred Evropskim parlamentom

Poslanici Evropskog parlamenta na večerašnjem zasedanju u Strazburu raspravljali su o nacrtu rezolucije o Dejtonskom sporazumu, u okviru obeležavanja 20. godišnjice od potpisivanja to sporazuma a konačno usvajanje rezolucije očekuje se sutra.

Debata o Dejtonu započeta je čitanjem izjave visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Federike Mogerini u kojoj se navodi da je danas, 20 godina nakon potpisivanja sporazuma došlo vreme da se svi okrenu evropskoj budućnosti Bosne i Hercegovine.

„Dejton je zadovoljio ciljeve svog nastanka, uspostavljen je mir i stabilnost u BiH. Ovaj sporazum je od ključne važnosti za proces pomirenja u regionu i čitavom Zapadnom Balkanu. Mnoge zemlje koje su ratovale danas su prijatelji, neki su otvorili pregovore za pristupanje EU, dok je BiH kandidat za članstvo“, izjavio je zamenik visoke predstavnice za spoljnu politiku i bezbednost Nikolas Šmit.

On je naglasio da gradjani BiH sada traže socijalne i ekonomske reforme za bolji život i napredak na putu ka članstvu u EU.

U nacrtu rezolucije EP, koja će biti usvojena sutra, naglašava se značaj Dejtonskog sporazuma za okončanje sukoba na teritoriji BiH i uspostavljanje nove unutrašnje strukture i funkcionisanje institucija u toj zemlji. Tekst rezolucije ukazuje na potrebu stvaranja nove ustavne strukture koja će garantovati potrebe svih zajednica u BiH i istovremeno obezbediti funcionisanje države.

EP je pohvalio pozitivnu transformaciju BiH u poslednjih 20 godina i podsetio lokalne političke lidere da nastave sa sprovedjenjem  reformi koje će obezbediti poštovanje političkih, ljudskih, civilnih prava i osigurati vladavinu prava u zemlji.

Evropski poslanici odali su poštu svim žrtvama rata u BiH i izrazili saučešće njihovim porodicama.

Tokom večerašnje debate u Strazburu mogli su se čuti oprečni stavovi evropskih poslanika o tome koliko je danas Dejtonski sporazum funkcionalan za BiH, kao i poziv da se što pre predje iz „dejtonskog u briselski režim“.

„Dejton je bio dobar da zaustavi rat u BiH, ali nije se pokazao kao dobro rešenje za mir. Dve decenije nakon potpisivanja sporazuma i okončanja rata treba da dodje do ponovnog razmatranja svih 12 aneksa sporazuma. Danas u BiH ima 84.000 raseljenih, taj broj je preveliki. Mora se uraditi nešto za 10.000 ratnih žrtava silovanja, jer znamo da se silovanje koristilo kao oružje u tom ratu“, izjavila je poslanica Zelenih i potpredsednica EP Ulrike Lunaček.

Slovački poslanik Edvard Kukan upozorio je da se ne sme zanemarivati uloga koju je Dejtonski sporazum imao u zaustavljanju krvavog gradjanskog rata u BiH.

„Sada je došlo vreme da se BiH posveti evropskom putu i sprovodjenju ekonomskih i drugih  reformi kako bi se stvorilo društvo gde svi imaju ista prava i država garantuje za njih“, rekao je Kukan.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.