U trendu

Rezultati popisa u BiH do 1. jula

Direktor Agencije za statistiku BiH Velimir Jukić danas je podneo informaciju Savetu ministara BiH u vezi sa svojom odlukom o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva, navodeći da niko u Savetu ministara na njega nije vršio pritisak niti tražio da povuče tu odluku.

„Bilo je osporavanja legitimiteta moje odluke, ali ja stojim pri svojoj odluci i verujem da će do 1. jula biti objavljeni podaci o broju stanovnika, starosnoj dobi i obrazovanju“, rekao je Jukić novinarima u Sarajevu.

Savet ministara BiH danas je razmatrao informaciju o trenutnom stanju aktivnosti na obradi rezultata popisa stanovništva iz 2013. godine koju je pripremila Agencija za statistiku BiH.

Jukić je kazao da predstavnici Republike Srpske osporavaju legalnost njegove odluke o rezidentnim stanovnicima, odnosno o 190.000 državljana BiH koji žive u inostranstvu, a koji su u vreme popisa stigli u svoja predratna prebivališta.

„Ponoviću da je odluka u skladu sa Zakonom i medjunarodnim standardima. Aktivnosti idu dobrom dinamikom…Bilo je pritisaka, ali su oni bili vezani za rok objave popisa. Svi drugi pritisci postoje, ali me niko ne zove“, rekao je Jukić.

On nije želeo da komentariše informaciju da je protiv tužioca koji radi na predmetu popisa stanivništva pokrenut disciplinski postupak pred Visokim sudskim tužilačkim savetom (VSTS) BiH, kazavši da je to sve politika i da on ne želi da ulazi u to niti da komentariše te izjave.

„Pokušavam sebe držati da ne upadnem u zamku političkih kvalifikacija. Držim se samo struke. Svako drugi ima pravo da oceni šta je korektno i korisno za objavu rezultata popisa“, istakao je Jukić.

Političari iz RS ranije su tvrdili da je Jukić doneo jednostranu odluku o metodologiji obrade podataka popisa stanovništva nakon što je iz njega Tužilaštvo BiH izvršilo pritisak da donese takvu odluku.

Tužilaštvo BiH je otvorilo predmet „popis stanovništva“ pošto se čelnici državne agencije za statistiku i entitetskih zavoda za statistiku mesecima nisu mogli usaglasiti oko metodologije obrade podataka popisa stanovništva koji je BiH koštao oko 25 miliona evra.

(Beta)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.