najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

Rezultati referenduma u RS pravno nevažeći!?

Predsednik RS Milorad Dodik nije objavio rezultate referenduma o Danu Republike u Službenom glasniku RS, tako da rezultati tog referenduma pravno ne postoje.

Kako je preneo sarajevski portal Vijesti.ba, u članu 5. Odluke o konstatovanju rezultata republičkog referenduma navedeno je da će „rezultati referenduma biti objavljeni u formi izveštaja u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od dana konstatovanja rezultata referenduma“.

Rezultati referenduma tom odlukom su konstatovani 11. oktobra, ali oni u formi izveštaja nisu objavljeni u Službenom glasniku RS u datom roku, navodi portal.

Pravni stručnjaci tvrde da referendum „pravno ne postoji“ bez objavljivanja izveštaja o rezultatima u zakonskom roku.

Kako je prošlo 18 dana od isteka zakonskog roka za objavljivanje izveštaja o referendumu u Službenom glasniku RS, sprovedeni referendum može se smatrati samo skupim istraživanjem javnog mnenja u RS, piše portal Vijesti.ba.

„To će predsedniku RS u određenom smislu olakšati poziciju pred Tužilaštvom BiH. Sa druge strane, treba imati u vidu da se Dodik oglušio o odluku Ustavnog suda o zabrani sprovođenja referenduma i obustavljanju svih aktivnosti na njegovom održavanju“, navodi se u tekstu.

Pozivajući se na neimenovane izvore, sarajevski portal dodaje da je Kancelarija visokog predstavnika (OHR) čekala objavljivanje izveštaja o rezultatima referenduma u Službenom glasniku kako bi referendum stavila van snage.

„Dodika su o tome navodno obavestili njegovi izvori u Savetu za primenu mira (PIC), što mu je, pored straha od Tužilaštva BiH, bilo više nego dovoljno da se odluči za scenario“, piše u tekstu.

Ustavni sud BiH je 17. septembra doneo privremenu meru kojom se zabranjuje održavanje referenduma o Danu RS, ali je, uprkos tome, referendum održan 25. septembra.

Tužilaštvo BiH je zbog održavanja referenduma otvorilo predmet u kojem je predsednik RS Milorad Dodik prvoosumnjičeni.

On je još 3. oktobra trebalo da se pojavi na saslušanju u Tužilaštvu BiH, ali je odbio poziv, navodeći da se u Sarajevu ne oseća sigurnim i da je spreman da da izjavu u nekoj od pravosudnih institucija RS.

U međuvremenu su u Tužilaštvu BiH saslušani svi članovi Republičke komisije za održavanje referenduma, jedni u svojstvu osumnjičenih, a drugi, poslanici u parlamentu RS, u svojstvu svedoka.

Prvo odluka Ustavnog suda,pa Sluzbeni glasnik o referendumu

Nakon što je portal Vijesti.ba objavio informaciju da je, kako su naveli, sva prilika da je predsednik RS Milorad Dodik sam poništio rezultat referenduma o Danu RS, iz kabineta prvog čoveka Srpske poručuju da se objavljivanje tog rezultata ne može ni na koji način dovoditi u vezu sa njim.

Pozivajući se na dokumentaciju u vezi sa održavanjem referenduma, portal Vijesti.ba navodi da je Odluka o konstatovanju rezultata republičkog referenduma trebalo u formi izveštaja da bude objavljena u Službenom glasniku RS najkasnije u roku od 30 dana od objavljivanja zvaničnog rezultata.

Podseća se da su rezultati saopšteni 11. oktobra ove godine, te da do zadatog roka nisu objavljeni u Službenom glasniku RS.

Pozivajući se na stavove pravnih stručnjaka, portal navodi da bez izveštaja referenduma nema, što se tumači istovremeno kao olakšavajuća okolnost za Dodika pred Tužilaštvom BiH, ali i konstatuje da se on, ipak, kako navode, oglušio o Odluku Suda o zabrani sprovođenja referenduma i obustavljanju svih aktivnosti na njegovom sprvođenju.

Vijesti.ba dalje, pozivajući se na nezvanična saznanja, pišu da je Kancelarija visokog predstavnika samo čekala objavu ovog izveštaja u Službenom glasniku kako bi, navodno, referendum stavila van snage.

„Dodika su o tome navodno obavestili njegovi izvori u PIC-u što mu je, uz strah od Tužilaštva BIH, bilo više nego dovoljno da se odluči za ovaj scenarijo“, navode Vijesti.ba.

Iz kabineta predsednika Dodika, međutim, poručuju da se on ne može ni na koji način dovoditi u vezu sa procedurom objave Izveštaja o rezultatima republičkog referenduma.

Taj postupak, stoji u saopštenju dostavljenom medijima, ustavno i zakonski je u isključivoj nadležnosti Narodne skupštine RS, koja tu proceduru i sprovodi i koja je u toku, a nakon pokretanja procedure zaštite vitalnog nacionalnog interesa u Veću naroda Republike Srpske, što su pokrenuli bošnjački delegati.

Nakon završetka procedure i donošenja konačne odluke Ustavnog suda Republike Srpske, Narodna skupština Republike Srpske će objaviti Izveštaj o rezultatima republičkog referenduma.

Iz kabineta poručuju da su stoga sve plasirane informacije, koje dovode u vezu predsednika Republike sa ovim postupkom koji sprovodi Narodna skupština Republike Srpske, netačne i zlonamerne.

„Smatramo da je današnje pisanje pojedinih medija iz FBiH tendenciozno i usmereno isključivo na rušenje ugleda predsednika Milorada Dodika i funkcije koju on obavlja“, navodi se u saopštenju.

Ovim povodom oglasio i Biro za odnose s javnošću Narodne skupštine RS saopštenjem u kojem stoji da će Izveštaj o konstatovanju rezultata republičkog referenduma biti objavljen u Službenom glasniku u skladu sa Ustavom – čim bude okončana procedura u Ustavnom sudu Republike Srpske

(Beta, Tanjug)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike