U trendu

Rorabaher opet deli: Makedonija nije država, podeliti je između Bugarske i Kosova

Republikanski kongresmen Dejna Rorabaher izjavio je da Makedonija nije država. Predlaže da se teritorija Makedonije podeli između Kosova i Bugarske. Ministarstvo spoljnih poslova Makedonije ističe da stavovi Rorabahera mogu izazvati veliku zabrinutost u regionu, prenosi RTS.

Rorabaher je, u intervjuu datom albanskoj televiziji Vizion Plus, istakao da je stvaranje Makedonije propali projekat i da pod sadašnjim okolnostima granice Makedonije treba da budu promenjene.

Dejna Rorabaher je već skoro tri decenije američki republikanski kongresmen. Trenutno izvršava svoj 13. mandat u Kongresu, kao predstavnik 48. Kalifornijskog okruga. Pre nego što je prvi put izabran u Kongres 1988, bio je specijalni pomoćnik tadašnjeg predsednika SAD Ronalda Regana i sedam godina mu je pisao govore.

Izjava američkog kongresmena da bi granice Makedonije trebalo promeniti izazvala je reakcije u zvaničnom Skoplju.

Makedonsko ministarstvo spoljnih poslova, preko Ambasade Makedonije u Vašingtonu, traži da Stejt department da stav o komentarima Rorabahera.

„Kongresmen je član Komiteta za spoljne poslove i predsednik Potkomiteta za evropske poslove. Stavovi koje je izneo mogu izazvati veliku zabrinutost u Makedoniji i regionu. Oni promovišu nacionalističku retoriku u regionu, koja nas vraća u prošlost“, navodi Ministarstvo.

Ministarstvo zahteva da Stejt department ukloni bilo kakvu dilemu o stavovima kongresmena i potvrdi svoju politiku prema Makedoniji i na Balkanu.

Na izjavu Rorabahera reagovao je i zvaničnik Stejt departmenta, koji je za Glas Amerike istakao da se američka politika prema Makedoniji nije promenila.

„SAD prepoznaju i podržavaju suverenitet i teritorijalni integritet Makedonije. Taj stav se nije promenio“, rekao je američki zvaničnik, prenosi Vizion plus.

Rorabaher je ranije predlažio razmenu teritorija na jugu Srbije za sever Kosova i Metohije kao rešenje za smirivanje tenzija u tom delu Balkana.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.