U trendu

RS: Dan odluke – izlaznost do 13 sati 30,48 odsto

U Republici Srpskoj danas se održava referendum na kojem se građani izjašnjavaju da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS, a veliki broj građana već je izašao na glasačka mesta koja su otvorena u 7.00 sati.

Glasačka mesta biće zatvorena u 19.00 sati.

Izlaznost do 13 sati 30,48 odsto, najveća u Kalinoviku

Prema podacima Republičke komisije za sprovođenje referendum o Danu Republike u RS, do 13 sati izašlo je 30,48 odsto upisanih u birački spisak ili 372.280 građana.

Podaci obuhvataju 89.95 odsto glasačkih mesta sa gotovo 90 odsto svih registrovanih birača.

Najveća izlaznost zabeležena je u Kalinoviku 50.91 odsto, Istočnom Starom Gradu 49.50 odsto, Trnovu 47.65 odsto, Berkovićima 46.99 odsto i Kupresu 46.51 odsto.

Izlaznost u Brčko Distriktu do 13:00 časova je bila 31.11 odsto, u Srebrenici 18.78, u Banjaluci 31.58, u Bijeljini 22.86 odsto.

U Prijedoru je do 13 sati izlaznost bila 24.22 odsto, Zvorniku 30.75 odsto, Trebinju 37.29, i Doboju 24.41 odsto.

U Srebrenici otvoreno svih 16 glasačkih mesta

Na području opštine Srebrenica, gde živi većinskog bošnjačko stanovništvo, jutros je otvoreno svih 16 referendumskih birališta.

Ni na jednom od njih nema gužvi, uglavnom, da ranije glasaju, požurili su oni stariji.

U širem krugu glasačkih mesta nalaze se po jedan ili dva policajca.

Inače, atmosfera u gradu je uobičajena, bez vidljivog povećanog prisustva policije.

Dodik glasao u Laktašima sa suprugom i sinom

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik glasao je danas na referendumu u 10.00 sati u Domu kulutre u Laktašima.

On je na biračko mesto došao sa suprugom i sinom.

Glasanje je pratio veliki broj medija.

U RS glasaju, Federacija tvrdi: Ništa se neće promeniti

Dok se građani Republike Srpske izjašnjavaju na referendumu o tome da li žele da se 9. januar i ubuduće obeležava kao Dan Republike u RS, u drugom, većem etitetu, Federaciji BiH, mediji izveštavaju da je reč o neustavnom izjašnjavaju, koje ništa neće promeniti u toj državi.

Predsedavajući Predsedništva BiH i predsednik SDA Bakir Izetbegović ocenio je da je današnji referendum u RS „eskalacija samovolje predsednika entiteta RS Milorada Dodika“.

Izetbegović je u kontekstu aktuelne situacije i podignutih tenzija kazao da su političku avanturu koju je pokrenuo Dodik uvukavši celi entitet, već jano osudili svi relevantni predstavnici međunarodne zajednice.

Istovremeno je nadležne u RS podsetio na obavezu zaštite prava svih građana te upozorio da se povratnici u taj entitet ne smeju zastrašivati.

“Ustrajavanjem u inatu Dodik vodi entitet RS u izolaciju. U onome što radi nema čak ni podršku Srbije niti Rusije, kojoj se nadao. Zato je vrlo važno sačuvati smirenost i strpljenje. Organi javnog reda i mira u entitetu RS moraju imati na umu da im je dužnost štititi sve građane. Incidenata usmjerenih na zastrašivanje povratnika u ovakvoj atmosferi ne smije biti. Pozivam povratnike u RS da ne nasedaju na provokacije, da ne napuštaju svoje domove niti mjesta u kojima stanuju:, poručio je Izetbegović za sarajevski Avaz.

Izetbegović koji je apelacijjom Ustavnom sudu BiH pokrenuo celu priču o zabrani obeležavanja 9. januara kao Dana Republike u RS, pozvao na hitnu i odlučnu akciju domaće institucije i međunarodnu zajednicu na zaštiti Ustava i zakona.

I načelnik opštine Srebrenice, u kojoj živi većinsko bošnjačko staovništvo, Ćamil Duraković izjavio je da ni on, a ni njegovi sunarodnici neće izaći na glasanje.

Duraković, koji se vratio iz SAD, gde je učestvovao na panelu Klinton Fondacije zajedno sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, ocenio je da je svakome u ovom trenutku jasno da je referendum “sveden na klasičnu anketu koja ima podršku jedino pristalica Milorada Dodika i onih kojima je nametnuo temu referenduma kao političku tezu”.

Duraković je za Avaz rekao da opozicija u RS nema izbora i da mora da podrži referendum, a da je važno to koliko su, kako je rekao, Srbija i njen premijer i predsednik protiv referenduma.

“I to je važno, jer time je obezvređen njegov značaj. Jedini rezultat referenduma bit će šteta od 1,2 miliona maraka u ionako osiromašenom budžetu. Također, važno je da rezultat tog referenduma ne može niti će uticati na zvaničnu odluku Ustavnog suda, tako da će ponovo Narodna skupština morati da pristupiti izmeni Zakona o praznicima RS”, rekao je Duraković.

Ističući da referendum jeste “napad na državu i njene institucije”, Duraković naglašava da je njegovo održavanje ipak pokazalo svu snagu države BiH čije je postojanje neupitno i da to moraju shvatiti svi oni koji udaraju na njene temelje.

Duraković tvrdi das u tenzije podignute I pozvao je sve na smirenje situacije te poručio Bošnjacima da ne strahuju i ne idu iz svojih domova.

Duraković je rekao I da Srbi u RS treba da shvate da su entitet, a ne država.

“Kada u RS shvate da su entitet, a ne država, i da je entitet sastavni deo države BiH, uveren sam da će svima nama biti dosta lakše, a posebno na relaciji odnosa Bošnjaka i Srba i u tome Srbija može odigrati veliku ulogu. A videli smo opredeljenje zvaničnika Srbije da su u ovom slučaju postupili i mudro i legalistički”, rekao je Duraković.

U Srbiji referendum o Danu RS teče bez problema

Izjašnjavanje državljana Republike Srpske u Srbiji na svih pet biračkih mesta odvija se bez problema.

Državljani RS u Srbiji glasaju na pet biračkih mesta, u Beogradu, Novom Sadu, Zrenjaninu, Pančevu i Subotici, i za njih je dostavljeno 13 hiljada glasačkih listića, a predstavnici biračkih mesta očekuju da će biračko pravo ostvariti oko deset hiljada građana, rekao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Cicović je dodao da će svakom građaninu RS-a koji dođe sa ličnom kartom, pasošem ili vozačkom dozvolom, biti omogućeno glasačko pravo, a da će onim građanima koji imaju dokument Srbije, proverom u biračkom spisku biti omogućeno glasanje.

Inače, pravo na izjašnjavanje ima 1.219.399, a glasa se na 1900 mesta u RS i inostranstvu.

Ivanić: 9. januar ostaje praznik RS

Član Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić glasao je na jednom od biračkih mesta u Banjaluci, a potom poručio da će 9. januar ostati dan koji će RS obeležavatii i ubuduće.

Oni koji ne budu hteli da obeležavaju taj dan neće ga ni obeležavati, rekao je Ivanić I dodao da je ovo delom bio pokušaj izborne kampanje SNSD-a Milorada Dodika, ali daje opozicija u RS svojom podrškom osujetila taj cilj.

“Ovo je jedino zdravo i razumno rešenje. Nadam se da će večeras od 7.00 sati stvari otići u normalnije tokove“, kazao je Ivanić.

„Apelacija je bila pokušaj poniženja srpskog naroda. Ne vidim zašto će RS trpeti sankcije zbog referenduma. Ne vidim ništa sporno u današnjem referendumu. Svako ko pomišlja na neke druge referendume, ja u tome neću učestvovati, to bi bio politički avanturizam“, rekao je Ivanić novinarima.

Apelaciju za ukidanje 9. januara kao Dana RS, jer je to i pravoslavni praznik Sveti Stefan Ustavnom sudu je podneo bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović.

(Tanjug)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.