najveća internet zajednica u Srbiji već 18 godina

U trendu

RS menja Zakon o praznicima

Skupština Republike Srpske zatražila je danas od Vlade RS da u skupštinsku proceduru uputi izmene i dopune zakona o praznicima RS.
 
Predsednik Skupštine RS Nedjeljko Čubrilović rekao je posle skupštinskog kolegijuma da je to zatraženo u sklopu razmatranja Odluka Ustavnog suda BiH o obustavi održavanja referenduma i preispitivanju odluke o 9. januaru kao Danu RS.

„Kolegijum konstatuje da je u toku postupak sprovodjenja Odluke Ustavnog suda o 9. januaru“, rekao je Čubrilović, prenose Nezavisne novine.

Potpredsednik Skupštine RS Nenad Stevandić pojasnio je da na Kolegijumu nije zatražena sednica o održavanju referenduma, što znači da je referendum u nedelju, kao i što je planirano.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik putuje u Moskvu, gde će se sutra sastati sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Dodik je rekao da je poseta Moskvi ranije dogovorena i da će sa ruskim predsednikom razgovarati o ekonomskim i političkim temama.

Predsednik RS putuje u Rusiju  tri dana pre zakazanog referenduma o 9. januaru kao Danu RS, čije je odžavanje zabranio Ustavni sud BiH.

Održavanje referenduma o Danu RS su antidejtionskim i antiustavnim ocenili i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i ambasade zapadnih zemalja, dok je ruska ambasada u BiH podržala sprovodjenje referenduma.

Dodik je danas pozvao na smirivanje tenzija, posle izjave ratnog generala Armije BiH Sefera Halilovića da bi u BiH ponovo moglo doći do rata, ako RS održi referendum.

„Što se tiče Sefera Halilovića i njegovih izjava ništa tu nije čudno. Očigledno je da postoji politika koja stoji iza njegovih izjava, nešto od toga je ranije (bošnjački član Predsedništva BiH) Bakir Izetbegović spominjao u razgovorima sa stranim ambasadorima“, kazao je Dodik.

Predsednik RS je novinarima u Laktašima rekao da će referendum o Danu republike 25. septembra proteći u miru i da neće biti nikakvih sukoba.

(Beta)

Napišite komentar

Najnovije iz rubrike